اقتصادناب_کارهای مقدماتی تاسیس حسب سیاستهای مدنظر گرفته شده با تاکید بر توسعه و گسترش بیمه های عمر نوشته شد پذیره نویسی بیمه کارآفرین انجام و ظرف مدت ۳ ساعت کلیه سهام شرکت که در بازار عرضه گردیده بود به فروش رسید.
به گزارش اقتصادناب به نقل از ریسک نیوز ، هادی دستباز در گفتگو با ریسک نیوز در خصوص نحوه فعالیت بیمه کارافرین از زمان تاسیس اطلاعات قابل تاملی ارایه کرد که این توضیحات می تواند به برخی شایعات در مورد هیات موسس و نحوه تاسیس این شرکت بیمه پاسخ دهد.
از طرفی گفتگو با دستباز به عنوان یکی از کارشناسان با سابقه صنعت بیمه می تواند خاطرات جالبی از کلید خوردن خصوصی سازی در صنعت بیمه را زنده کند که بی تردید برای اهالی صنعت بیمه جالب خواهد بود.
گفتگو با وی را می خوانیم:
آقای دستباز شما با توجه به حافظه خوبی که دارید ممکن است خاطراتی از تاسیس بیمه کارآفرین اولین شرکت بیمه بخش خصوصی بازگو کنید.
پس از انقلاب و ملی شدن و متعاقب آن دولتی شدن شرکتهای بیمه خصوصی و تعطیلی دو نمایندگی خارجی، گروهی از کارشناسان بیمه معتقد بودند که اصل ۴۴ قانون اساسی که حکم بر دولتی شدن اینگونه موسسات از قبیل بانک و بیمه دارد دارای سه شرط است چنانچه تداوم دولتی شدن بانک و بیمه به ضرر جامعه و باعث محدودیت و عدم رشد این دو نهاد بزرگ اقتصادی که از پایه های توسعه و رشد در هر کشور به حساب می آید گردد می توان بخش خصوصی را فعال نمود.
بنده از سال ۱۳۶۹ در اتاق بازرگانی بین المللی “ICC” قائم مقام دبیرکل بودم و پس از چند سال دبیر کل و نائب رییس اتاق بازرگانی بین المللی شدم. در این برهه از زمان آقای علوی، آقای بهزاد ایثاری و بنده بدلیل نیاز کشور به حضور بخش خصوصی بیمه با توجه به مسئولیت هایی که در بیمه مرکزی ایران داشتیم گزارشات متعددی در رابطه با نیاز فعالیت بخش خصوصی بیمه در کشور برای ریاست جمهور – مجلس شورای اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان از طریق جناب آقای مهندس خاموشی ریاست وقت اتاق بازرگانی ارسال نمودیم.
نتیجه ارسال این گزارشات چه شد؟
در سال ۱۳۶۷ آقای سیدمحمدمهدی علوی معاون اتکایی وقت بیمه مرکزی ایران به اتفاق اینجانب و تعدادی از کارشناسان بیمه و حدود ۶۵ نفر از صنعت گران که عمدتا در اتاق بازرگانی بودند درخواست تاسیس یک شرکت بیمه خصوصی بنام بیمه ملت (نه بیمه ملت فعلی) را با سرمایه ۷،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال به بیمه مرکزی ایران در زمان رییس کلی جناب آقای گرانمایه تسلیم نمودیم. آقای علوی و بنده مسئله را با آقای خاموشی ریاست وقت اتاق در میان گذاشتیم و پس از مدتی جناب آقای مهندس حسین سلیمی از موضوع مطلع و جلسه ای با حضور آقای دکتر عقیلی که در آن زمان مدیرعامل موسسه اعتباری کارآفرینان بودند به همراه مهندس سلیمی و آقای علوی و اینجانب تشکیل و توافق نمودیم در زمینه حضور بخش خصوصی بانک و بیمه با یکدیگر همکاری نمائیم و پس از اخذ مجوز بانک و بیمه نیز با همدیگر همکاری موثری داشتیم.
ابتدا بانک ها مجوز تاسیس بانک خصوصی را دریافت کردند و بیمه ها در دو مرحله موفق به دریافت این مجوز شدند.
موافقت شد که ابتدا بیمه ها در مناطق آزاد فعالیت نمایند با توجه به اینکه هیچ فرد حقوقی و حقیقی علاقمند به سرمایه گذاری در بیمه خصوصی در مناطق آزاد نشد گروه ما (آقای علوی، ایثاری و بنده) به انضمام متجاوز از ۷۰ نفر از کارشناسان بیمه کشور و بخش خصوصی، شرکت بیمه حافظ را با سرمایه پرداختی ۷۵۰ میلیون تومان در منطقه آزادکیش تاسیس کردیم بدلیل عدم امکان مالی و تامین سرمایه پرداختی، شرکت سهامی بیمه ایران ۴۹ % سهامدار گردید.
پس از تاسیس بیمه حافظ و توفیق قابل ذکر این شرکت در چند سال اول تاسیس سایرشرکتهای دولتی اقدام به تاسیس شرکت های مستقل در کیش نمودند که بیمه ایران، شرکت ایران معین و بیمه آسیا، البرز و دانا، بیمه امید را تاسیس کردند و به رقابت با بیمه حافظ خصوصی پرداختند.
چه زمانی مجلس و مجمع تشخیص مصلحت موافقت خود با تاسیس شرکتهای بیمه خصوصی در سرزمین اصلی را اعلام کردند؟
مدتی بعد مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام موافقت خود را با تاسیس شرکتهای بیمه خصوصی و در سرزمین اصلی اعلام نمودند. عطف به همان تفاهم نامه، بین آقای علوی و آقای ایثاری و بنده با آقای دکتر عقیلی و مهندس سلیمی به ریاست شادروان مهندس بهاءالدین ادب مذاکرات لازم را در مورد تاسیس شرکت خصوصی بیمه کارآفرین آغاز و پس از چند ماه بحث و گفتگو و تبادل نظر بین شرکت مدیریت خطر (آقایان علوی، بهزاد ایثاری و هادی دستباز) و هیات مدیره بانک کارآفرین، موافقت گردید که تعدادی از اعضاء هیات مدیره بانک کارآفرین به عنوان هیات موسس و کارفرما و دفتر مدیریت خطر به عنوان مجری کلیه اقدامات لازم را انجام و تا اخذ مجوز فعالیت شرکت موضوع را پیگیری نماید و متعاقبا آقایان علوی و ایثاری و اینجانب شرکت تازه تاسیس را اداره کنند و این قرارداد را از طرف هیات موسس شادروان مهندس ادب و آقای مهندس تابع قانون امضاء کردند.
در زمان مذاکره با هیات موسس آقای علوی ذکر کردند که در آینده ممکن است دو نیروی کارشناسی شناخته شده دیگر صنعت بیمه به گروه ما ملحق شودند که عبارت بودند از جناب آقای غلامعلی غلامی، قائم مقام اسبق بیمه مرکزی و آقای عبدالمحمود ضرابی که سابقه عضویت در هیات مدیره شرکت سهامی بیمه ایران را داشتند.
کارهای مقدماتی تاسیس حسب سیاستهای مدنظر گرفته شده با تاکید بر توسعه و گسترش بیمه های عمر نوشته شد پذیره نویسی بیمه کارآفرین انجام و ظرف مدت ۳ ساعت کلیه سهام شرکت که در بازار عرضه گردیده بود به فروش رسید. در همان زمان آقای ضرابی بازنشسته شده و مامور پیگیری موضوع تا اخذ مجوز از بیمه مرکزی ایران شدند.
در همین فرصت یک گروه کارشناسی از جوانان نخبه به سرپرستی یکی از همکاران قدیمی بیمه البرز زیر نظر اینجانب اقدام به تهیه و تنظیم فرم های پیشنهاد بیمه نامه ها و بیمه نامه ها نمودیم و شروع به آموزش های لازم به افراد انتخابی نمودیم ضمن آتکه تعدادی از همکاران شرکت مدیریت خطر که دارای دانش و تجربه مناسب بودند به بیمه کارآفرین منتقل نمودیم این همکاران در واقع هسته اولیه کارشناسی را تشکیل دادند.
در تاریخ ۲۷/۱۲/۱۳۸۲ بیمه مرکزی ایران مجوز تاسیس و پذیره نویسی شرکت های بیمه کارآفرین؛ رازی، توسعه و پارسیان را صادر نمود و آقای ضرابی بیمه کارآفرین را در آخرین روزهای سال ۱۳۸۲ به ثبت رساند و سه شرکت دیگر در سال ۱۳۸۳ ثبت شدند.
اعضا هیات مدیره چه کسانی بودند و انتخاب مدیر عامل چگونه صورت گرفت؟
متعاقب آن در جلسه هیات موسس هفت نفر اعضاء هیات مدیره آقایان شادروان مهندس بهاء الدین ادب، دکتر پرویز عقیلی کرمانی، مهندس هورآذر، مهندس تابع قانون، گنجی، شرکت ماشین های اداری به مدیریت جناب آقای امیری، انجمن شرکت ساختمانی و هادی دستباز به عنوان اعضاء هیات مدیره انتخاب شدند.
پس از این مرحله هیات مدیره می بایست نسبت به انتخاب مدیرعامل اقدام نماید، در این زمان ینده دبیرکل اتاق بین الملل بودم که آقای مهندس خاموشی بنده را احضار و تاکید کردند که حق رفتن و ترک اتاق را نداری، بنده گفتم چنین قصدی ندارم گفتند ظاهرا قرار است مدیرعامل بیمه کارآفرین شوی و من تا آن لحظه از جریان خبر نداشتم و فکر می کنم که موضوع از طریق آقای مهندس سلیمی که خزانه دار اتاق بودند به اطلاع ایشان رسیده بود. شب روزی که قرار بود جلسه هیات مدیره برای انتخاب مدیرعامل تشکیل شود، در دفتر با آقای علوی راجع به آینده شرکت بحث میکردیم که ایشان از بنده سوال کردند آیا برای شما مهم است که مدیرعامل شرکت بیمه کارآفرین شوی گفتم نه، گفتند که اگر به شما پیشنهاد شد، بگو آقای ضرابی بیشتر از من در این مقطع زمانی به درد بیمه کارآفرین میخورد.
فردای آن روز جلسه در دفتر دکتر عقیلی در بانک کارآفرین تشکیل و در آن جلسه اظهار شد، مدیرعامل که مشخص شده، آقای هادی دستباز است، لذا در مورد چیدمان هیات مدیره بحث کنیم.
در اینجا حسب توافق با آقای علوی اعلام کردم که آقای ضرابی مناسب تر از بنده هستند آن هم به دلیل روابط عمومی گسترده تری که دارا می باشند و همان عضویت در هیات مدیره برای بنده کفایت می کند.
حدود دو سال بنده قائم مقام بیمه کارآفرین و عضو هیات مدیره تمام وقت و سرپرست بخش اموال و اشخاص شرکت بودم. همزمان که جناب آقای ایثاری مدیرعامل بیمه حافظ (شرکت خودمان) به ما در کارآفرین به عنوان عضو هیات مدیره تمام وقت پیوستند، سرپرستی بخش اشخاص را بر عهده گرفتند که توفیق و توسعه و گسترش بیمه اشخاص کارآفرین مرهون خدمات ایشان و آقای فرد خلیلی بوده است.
در این زمان جناب آقای غلامی از بیمه ایران؛ بازنشست شدند و بنده داوطلبانه از قائم مقامی شرکت استعفا داده و ایشان با موافقت هیات مدیره به عنوان قائم مقام شرکت منصوب شدند. بنده و جناب آقای ایثاری از سال ۱۳۸۳ تا سال
( ۱۳۸۸ اگر اشتباه نکنم) عضوهیات مدیره و سرپرست بیمه اموال و اشخاص شرکت بودیم و هم زمان در ۲۸ اسفند سال ۱۳۸۸ از شرکت استعفا داده و خارج شدیم.
در اولین جلسه هیات مدیره در سال ۱۳۸۲ شادروان جناب آقای مهندس بهاء الدین ادب از طرف هیات مدیره از جناب آقای علوی خواستند به عنوان مشاور عالی هیات مدیره در همه جلسات هیات مدیره حضور داشته باشند. که چنین شد. طبق شنیده ها در سال ۱۳۹۷ آقای علوی استعفا داده اند اما ظاهرا هنوز هیات مدیره کارآفرین با استعفا ایشان از مشاور عالی هیات مدیره موافقت ننموده است.
چقدر از نیروهای جوان بهره گرفتید؟
موفقیت بیمه کارآفرین در دهه اول فعالیت خود به عنوان فنی ترین و موفق ترین شرکت بیمه در بازار مرهون پایه گذاری اصولی تشکیلات فنی این شرکت در بخش بیمه های اموال و اشخاص و بدلیل کارگروهی مدیران مدیریت خطر و رفاقت و دوستی و حرفه ای کار کردن بوده است. شرکت در آن سالها دارای بهترین شبکه فروش در بین شرکتهای بخش خصوصی بود و آیین نامه بازاریابان بیمه های عمر از جمله دستاوردهای بیمه کارآفرین بود که به تصویب مقام ناظر رسید.
جا دارد نامی از همکارانی که هسته مرکزی تاسیس بیمه کارآفرین را تشکیل دادند که در واقع اکثریت آنان کارکنان شرکت مدیریت خطر بودند و به بیمه کارآفرین جهت تخصصی که داشتند منتقل شدند را نام ببرم.
سرکار خانم ساره علوی، کسری دستباز، ندا ولیئی، سپینود فرساد، هاله رجب زاده، آوا درودی و سایر جوانان فارغ التحصیل و فرهیخته ای که از دانشگاه ها گزینش شده و جوان ترین نیروی متخصص صنعت بیمه را تشکیل دادند.
بنده به سهم خود از همه همکارانی که در بلند آوازه کردن نام کارآفرین در دهه اول فعالیت کوشش و فداکاری کردند تشکر می کنم و خوشحالم که امروز این نیروی های جوان و کارشناس اکثرا در سایر شرکتهای بیمه بخش خصوصی به کار و فعالیت مشغولند یادشان گرامی باد.
منبع:ریسک نیوز