اقتصادناب_به روزهای پایانی سال ۹۷ نزدیک می شویم و دور اول سفرهای نوروزی آغاز می شوند.خانواده های ایرانی این روزها بیشتر به فکر رفتن به مسافرتند و دید و بازدید و گشتن در دامن طبیعت تا بتوانند از اوقات تعطیل نوروز نهایت استفاده و لذت را ببرند.
اما باید قبل از سفر خود را مهیای رفتن کنیم و بدانیم در سفر چه چیز به کار می آید و برای آرامش و اطمینان از سلامت خود و همراهان چه باید کرد.
سفر،همیشه خاطراتی ماندگار رقم میزند اما چرا گاه خوب و گاه بد خوانده میشود؟
خوب یا بد بودن سفر رابطه مستقیمی با ذهنیت مسافر از سفر، مقصد سفر، کیفیت محل اقامت، کیفیت و تنوع غذاهایی که خورده میشود، وسیله سفر، میزان دل سپردن به سفر و دل کندن از مبدا سفر، همراهان سفر و دهها مورد دیگر دارد؛ همه اینها تجربههای را برای مسافر رقم میزنند که ممکن است در یک سفر مشخص از سوی هر یک از همسفران خوب یا بد تعبیر شود. به هر حال هر چه باشد یک مسئله مهم در سفر پررنگ است؛ امنیت و سلامتی در سفر.
در سالهای اخیر، سفر به مقاصد مختلف داخلی و خارجی و به ویژه سفر با خودروی شخصی در بین هموطنان رواج یافته است. آخر سال و تب و تاب خرید ماشین و برنامهریزی برای سفرهای نوروزی …..
اجازه می خواهیم به چند نکته در این مقاله کوتاه اشاره کنیم.
نکته اول:حتما با بیمه مسافرتی سفر کنیم
بسیاری از هم وطنان مقیم خارج از ایران در طول سال برای دیدار خانواده و عزیزان خود به ایران سفر می کنند. خیلی وقت ها همراه خود مهمان غیر ایرانی هم دارند و می خواهند که زیبایی های منحصر به فرد و فرهنگ غنی کشورمان را به بهترین صورت به دوستان خود معرفی کنند. ولی آیا اگر در طول مدت اقامت خود با حادثه ای روبرو شوند که نیاز به درمان پزشکی فوری داشته باشد، چه باید بکنند؟ پس باید بدانیم که چه بیمه نامه ای مناسب این روزهای سفر است.
نکته دوم: داشتن بیمه مسافرتی برای سفر ضروری است
خیلی از هم وطنان هنگام سفر برای خود بیمه مسافرتی تهیه نمی کنند. شاید چون فکر می کنند که به شهر و منزل آبا و اجدادی خود سفر می کنند و دوستان و بستگان در انتظارشان هستند ، نیازی به بیمه ندارند . ولی متاسفانه حادثه هیچ وقت خبر نمی کند و همیشه و هر جای دنیا در انتظار ما است.
اگر در طول مدت اقامت در شهر و دیاری نیاز به فوریت های پزشکی داشته باشیم ، چه باید بکنیم ؟ معمولا ۲ راه وجود دارد:
۱-از خدمات بیمارستان ها و مراکز دولتی استفاده کنیم که چون احتمالا دفترچه بیمه نداریم ، پذیرش با مشکل مواجه باشد ولی در صورت پذیرش ، بیشتر هزینه رایگان است
۲-اگر بخواهیم ( و یا لازم باشد ) از مراکز درمانی خصوصی که معمولا سریع تر و با کیفیت مناسب تری خدمات ارایه می دهند استفاده کنیم ، باید هزینه های هنگفتی پرداخت کنیم که شاید لذت سفر را برایمان از بین ببرد مخصوصا حالا که هزینه های درمانی و خرید دارو و لوازم پزشکی متاسفانه بسیار گران شده است. تازه شاید پزشک متخصص تشخیص دهد که بهتر است برای مداوا به کشور محل اقامت برگردیم که هزینه های هنگفتی برای ما و خانواده به همراه خواهد داشت. پس بهتر است مثل هر سفری بیمه مسافرتی مناسبی داشته باشیم.
نکته سوم:کدام بیمه مسافرتی برای سفر بهتر است؟
برای اینکه از شرکت های بیمه درخواست بیمه نامه مسافرتی کنیم باید بدانیم بیمه نامه درمان چه پوشش هایی دارد :۱- فوریت های پزشکی و دندانپزشکی ۲- بازگشت اضطراری به کشور محل اقامت ۳- بازگرداندن اعضای خانواده ۴-مشاوره حقوقی ۵-مفقود شدن چمدان ۶- هزینه صدور مدارک قانونی مفقود شده ( گذرنامه ، گواهینامه )
نکته چهارم:چرا باید بیمه مسافرتی بخریم؟
این شرایط را در نظر بگیرید که به دلیل شرایط آب و هوایی و غذاهای نامناسب دچار گرمازدگی، مسمومیت و بیماری شده و نیاز به مراقبتهای پزشکی دارید؛ و یا این که، چمدان خود را در فرودگاه گم کردهاید و نیاز به وسایل ضروری دارید؛ کیف پول و مدارک شما به سرقت رفته است و شما به پول و مدارک جدید نیاز دارید؛ و یا این که به دلیل بیماری یا فوت نزدیکان مجبور به بازگشت از سفر خود هستید. این مسائل بخودی خود شما را به این فکر میاندازد که به فکر راه حلی برای آن بیفتید. استفاده از بیمه مسافرتی مزایایی دارد که برطرف کننده این نگرانی هاست.
نکته پنجم:مدت اعتبار بیمهنامه مسافرتی خارج از کشور چقدر است؟
از زمان خروج مسافر از کشور تا زمان بازگشت وی است، بنابراین حق بیمه مسافرتی با توجه به مدت اقامت مسافر در خارج از کشور و همچنین متناسب با پوششهای مورد نیاز تغییر خواهد کرد.
نکته ششم:قیمت بیمه مسافرتی چقدر است؟
لازم است مسافرانی که اقدام به خرید بیمه مسافرتی میکنند، حتما از پوششهای بیمهنامه اطلاع کامل داشته باشند. ممکن است با پرداخت هزینهای نه چندان بیشتر، بتوان بیمهنامهای به مراتب بهتر تهیه کرد. به طور مثال برای دو هفته اقامت در کشور اتریش، یک شرکت بیمه، بیمهنامهای با سقف تعهد ۳۰ هزار یورو را با قیمت ۸۱ هزار و ۹۰۰ تومان صادر میکند، اما شرکت دیگری همین بیمهنامه را با سقف پوشش ۵۰ هزار یورو به قیمت ۸۹ هزار تومان صادر میکند.
نکته هفتم:بیمه مسافرتی اجباری است؟
در بسیاری از تورهای مسافرتی، خصوصا برای افراد با سنین بالا، همراه داشتن بیمه مسافرتی برای مسافران اجباری است. هزینه این بیمه در مقایسه با هزینههای سفر بسیار اندک است، بنابراین توصیه میشود که حتما بیمه مسافرتی خریداری شود.
نکته هشتم:چقدر طول میکشد تا بیمهنامه مسافرتی صادر شود؟
صدور بیمه مسافرتی وقت چندانی از ما نخواهد گرفت، فقط باید حواسمان باشد در صورتی که قصد اقامت در کشورهای مختلف را در سفر داریم، برای هرکدام از کشورها، باید بیمه مناسب تهیه کنیم.
حال بعد از دانستن اطلاعاتی درخصوص بیمه های درمان مسافرتی از بیمه های اتومبیل خارج از کشور نیز کمی بیشتر بدانیم.
۱:آیا بیمه خودروی بین الملل نیز وجود دارد؟
بله وجود دارد. برای سفرهای خارج از مرز میتوان برای خودروها بیمه کارت سبز تهیه کرد. از این بیمه میتوان برای سفر با خودرو به کشورهای اروپایی و عراق، مراکش و تونس استفاده کنیم. کارت سبز یک گواهینامه بین المللی در زمینه بیمه شخص ثالث است که توسط رانندگانی که به طور موقت قصد عبور و تردد در کشورهای تحت پوشش آن را دارند، تهیه شده و در صورت بروز حادثه تصادف یا در صورت نیاز در مرزها و یا داخل کشورهای عضو ارائه میشود. در کشور ما این بیمه تنها توسط شرکت بیمه ایران صادر میشود.
۲: قیمت بیمه کارت سبز خودرو چقدر است؟
با توجه به مدت اقامت در خارج از کشور و نوع خودرو که در اصل عوامل تعیین کننده ریسک خودرو هستند، تعیین میشود.اگر بخواهم حدودی مثال بزنم، به سفر یکی از هموطنان اشاره میکنم که هزینه تهیه بیمه کارت سبز خودروی پرادو وی در سفری شش ماهه به اروپا، یک میلیون و دویست و نود و هفت هزار تومان بود.
۳:اگر کشور مقصد جزء کشورهای عضو کارت سبز نباشد تکلیف چیست؟
اما اگر کشور مقصد شما، جزء کشورهای عضو کارت سبز نباشد، لازم است تا پس از خروج از مرز، از آن کشور برای مدتی که قصد اقامت در آن را دارید بیمه تهیه کنید. به طور مثال، اگر میخواهید در مرز ترکمنستان از کشور خارج شوید و به کشورهای آسیای میانه سفر کنید، پس از خروج از پایانههای مرزی لطف آباد، باجگیران و یا سرخس، میتوانید از شرکتهای ترکمن، اقدام به خرید بیمه شخص ثالث خودرو نمایید.
۴:چگونه بیمه کارت سبز خودرو را تهیه کنیم؟
در صورتی که در تهران هستید، می توانید با مراجعه به شعبه بیمه ایران این بیمه را تهیه نمایید اما خیلی هم جای نگرانی نیست، چون شما میتوانید در مرز هم بیمه مورد نیاز برای سفرتان را تهیه کنید، ظاهرا کمی گرانتر!!
در صورتی که خدایی ناکرده اتفاقی در طول سفر برای شما بیفتد و بتوانید از بیمه کارت سبز خود استفاده کنید، در کشور مقصد، صحت بیمهنامه شما از مرکز کارت سبز خودرو در ایران استعلام گرفته میشود و پس از آن میتوانید اقدام به استفاده از پوششهای مالی و یا جانی آن کنید. توجه داشته باشید که قبل از تهیه بیمهنامه، لازم است مدارک مربوط به خروج خودروی شما از کشور آماده باشد.
۵:چه مدارکی خروج خودرو از کشور نیاز است؟ چگونه باید آن ها را تهیه کنیم
گواهینامه بین المللی و کاپوتاژ خودرو. لطفا اول از گواهینامه بین الملل شروع کنید.برای اخذ گواهینامه بین المللی، به یکی از نمایندگیهای کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران مراجعه کنید. معمولا اغلب آژانسهای مسافرتی این نمایندگی را دارند. انجام این کارها بیشتر از یک ساعت از وقت شما را نخواهد گرفت. در این گواهینامه، بسته به نوع گواهینامه ایرانی، خودرو هایی که شما مجاز به رانندگی با آن هستید، مشخص خواهد شد.
۶:اگر برای مسیرهای طولانی، دو نفر یا بیشتر بخواهند در رانندگی به هم کمک کنند، تکلیف چیست؟
در این موارد راننده اصلی مالک خودرو است و بقیه نیز میتوانند گواهینامه خود را از طریق یکی از دفاتر کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، بین المللی کنند و در خارج از کشور رانندگی کنند. به عبارت دیگر، دریافت گواهینامه بین المللی مستلزم کاپوتاژ خودروی خود شخص و حتی داشتن ماشین، نیست و تمام افراد به صرف داشتن گواهینامه ایرانی و پاسپورت، میتوانند گواهینامه بین المللی دریافت نمایند.
۷:مدارک لازم جهت درخواست مجوز رانندگی بین المللی چیست؟
گواهینامه معتبر جمهوری اسلامی ایران، دو قطعه عکس تمام رخ زمینه سفید ۳*۴، ارائه تصویر صفحه اول گذرنامه، تکمیل فرم درخواست.
۸:کاپوتاژ خودرو چیست؟
اولین قدم در مسافرتهای خارجی با خودرو شخصی، کاپوتاژ خودرو یا همان مجوز خروج خودرو از کشور است. کاپوتاژ به معنی دریافت مجوز خروج برای خودرو شخصی است.
۹:مراحل کاپوتاژ به چه صورت است؟
مراحل کاپوتاژ اتومبیل شما در صورت تکمیل بودن مدارک، حدود یک ساعت طول خواهد کشید و پس از آن برگه تردد بین المللی (کاپوتاژ) به شما تحویل داده میشود. بردن خودرو به گمرک در هنگام اخذ، تمدید یا ابطال کاپوتاژ ضروری است. در ضمن تمامی مدارک خودرو اعم از برگ سبز، سند کارخانه، کارت ماشین و مدارک شناسایی خود از قبیل گواهینامه، کارت ملی و شناسنامه را همراه داشته باشید.
معمولا برای ورود به محوطه گمرک نیاز است که برگه کاپوتاژ را به نگهبان درب ورودی نشان دهید. هر بار که از کشور خارج میشوید، یک مهر خروج و هر بار که وارد کشور میشودی، یک مهر ورود در پشت برگه کاپوتاژ خودرو ثبت میشود.
۱۰:آیا امکان تهیه بیمه بدنه خودرو برای سفرهای خارجی وجود دارد؟
در مورد بیمه بدنه خودرو باید گفت که داستان به گونه دیگری است. کسانی که قصد مسافرت به خارج از کشور را دارند، به اختیار خود میتوانند با پرداخت هزینه پوشش ترانزیت خودرو که بسیاری از شرکت های بیمه آن را دارند، بیمه بدنه را خریداری کنند. در صورت بروز تصادف هم، البته خدایی ناکرده، دریافت خسارت پس از بازگشت به ایران امکانپذیر است. پس اگر تصادف کردید، حتما از خودرو خود عکسها و فیلمهای لازم را تهیه کنید تا برای شرکت بیمه امکان برآورد خسارت وجود داشته باشد. البته بهتر است نحوه عکس گرفتن را هم از نماینده بیمهگذار، آموزش دید. زمانی هم که به ایران رسیدید، با همراه داشتن گزارشهای پلیس محلی و مدارک لازم و تصاویر، برای دریافت خسارت خود به مراکز دریافت خسارت مراجعه کنید.
۱۱:اجاره خودرو در سفر به چه صورت است؟
در سفرهای داخلی، خصوصا در مناطق آزاد که اجاره خودرو مرسوم تر است با وثیقه گذاشتن مقدار مشخصی پول و مدارک شناسایی امکان اجاره خودرو وجود دارد. اما در سفرهای خارجی، بیشتر موسسههای کرایه اتومبیل، علاوه بر داشتن گذرنامه معتبر، وجود Credit Card را برای اجاره اتومبیل لازم میدانند که خب، کمتر کسی پیدا میشود آن را داشته باشد. البته هستند موسساتی که Debit Card هم برای اجاره اتومبیل میپذیرند که طبیعتا تعدادشان خیلی کمتر است و هم این که لازم است تا شما در Debit Card خود، مقدار مشخصی پول داشته باشید.
در دورهای که انجام سفر خارجی و خرید ماشین، کارکردی فراتر از یک پدیده عادی یافتهاند و به عنوان یک ارزش اجتماعی و معیاری برای موفقیت تلقی میشوند، ترغیب مردم به توجه به سلامتی در سفر، تهیه بیمه مسافرتی و بیمه بدنه خودرو که اغلب هموطنان به دلیل بار مالی یا خدمات نامشخص بیمهگذاران از خرید آن طفره میروند در نوع خود جالب توجه است.مراقب خود باشیم تا سفرمان لذت بخش شود