اخبار مهماقتصاد و داراییاقتصادیبیمهپول وسرمایهپیشخوان

مارپیچ فساد-ناکارآمدی در صنعت بیمه

اقتصادناب_از دیدگاه مدیریت ریسک، تقلب و فساد یک ریسک محسوب شده و جزیی از ریسک­های عملیاتی بوده که علت رخداد سایر ریسک­ ها (بیمه­ گری، اعتباری، نقدینگی و بازاری) نیز است. در ادبیات مدیریت ریسک، هر ریسک دارای دو مولفه اصلی شدت (Severity) و فراوانی (Frequency) است؛ بنابراین فساد فراگیر را می ­توان به دو دسته فساد قاعده مند سطح بالا (مافیایی) و فساد فراگیر سطح پایین تفکیک کرد که در ده مورد عینی به آن می پردازیم.

 

به گزارش اقتصادناب از آنجا که مجید بهزاد پور، رئیس کل بیمه مرکزی در برنامه های خود در زمان در اختیار گرفتن سکان هدایت صنعت بیمه ،از مبارزه با فساد به عنوان یکی از اهداف اصلی خود یاد کرده است در این گزارش تلاش شده تا مصادیقی که می تواند به فساد در صنعت بیمه منجر شود استخراج شود.

 

پر واضح است که مصادیق دیگری نیز وجود دارد که در گزارش های بعدی بدان پرداخته می شود.

 

اهمیت مبارزه با فساد در بازارهای مالی بین المللی

 

اهمیت مبارزه با فساد بالأخص در نهادها، سازمان‏ها و شرکت‏های مالی و پس از بحران سال‏های ۲۰۰۸-۲۰۰۷ که بخشی از آن ناشی از فساد ساختاری در طراحی ابزارهای مالی توسط مهندسان مالی و بانک‏های سرمایه‏گذاری (شرکت‏های تامین سرمایه) و رتبه‏بندی اعتباری این ابزارها بود بر کسی پوشیده نیست.

 

در حقیقت، یکی از مهمترین دلایل بروز ناکارایی و بحران­های مالی اقتصادی کشورها، سازمان‏ها و شرکت‏ها وجود فساد ساختاری است. فساد ساختاری زمانی می­تواند موجب افول، بحران و حتی ورشکستگی سازمان‏ها و شرکت‏ها شود که بصورت فراگیر باشد.

 

در اینصورت، تزریق هر منبع مالی به سازمان بصورت ناکارا و حتی هدفمند تضییع شده و موجب رشد و توسعه طرح‏ها و پروژه­ها و دستیابی به اهداف راهبردی و سودآوری سازمان نمی­ گردد. صنعت و شرکت‏های بیمه نیز به عنوان یکی از مهمترین واسطه‏ گران مالی و پولی هر کشوری از این موضوع مستثنی نیستند.

 

فساد از نگاه مدیریت ریسک

 

از دیدگاه مدیریت ریسک، تقلب و فساد یک ریسک محسوب شده و جزیی از ریسک­های عملیاتی بوده که علت رخداد سایر ریسک­ ها (بیمه­ گری، اعتباری، نقدینگی و بازاری) نیز است. در ادبیات مدیریت ریسک، هر ریسک دارای دو مولفه اصلی شدت (Severity) و فراوانی (Frequency) است؛ بنابراین فساد فراگیر را می ­توان به دو دسته فساد قاعده‏ مند سطح بالا (مافیایی) و فساد فراگیر سطح پایین تفکیک کرد.

 

نوع اول فساد در صنعت بیمه با ویژگی­های مانند تمرکز و وابستگی به نهادهای قدرت، همبستگی و وابستگی بالا بین عاملان فساد، ناشایسته سالاری تعمدی با مبالغ بزرگ و فراوانی رخداد اندک شناخته می­شود و اغلب در شرکت‏های بیمه خصولتی رخ می­ دهد و نوع دوم با مبالغ کوچک و فراوانی رخداد زیاد و غالباً با پراکندگی زیاد و همبستگی پایین بین عاملان فساد همراه است.

 

مهمترین شیوه برای برخورد با فساد بالأخص نوع دوم استفاده از فرآیندهای بهینه و هوشمند و اصلاح مقررات نظارتی چه در حوزه طراحی و چه در حوزه اجرا است. اما برخورد با فساد نوع اول بسیار سخت، پیچیده، حساسیت برانگیز و با حواشی زیاد همراه است. مرتکبین این نوع از فساد غالباً از روابط و نفوذ در ارکان سیاسی برخوردارند و مبالغ هنگفتی را در کسب این نفوذ (اغلب از راه فساد) صرف می­ کنند.

 

مصادیق فساد و تبانی (نوع اول) در صنعت بیمه چیست؟

 

در ادامه به چند مورد از آنها اشاره می  شود:

 

۱- تبدیل پرتفوی حق‏ بیمه مستقیم به غیرمستقیم از طریق دور زدن آیین ­نامه­ های نهاد ناظر بیمه: در اینگونه موارد با زدو بند مدیران ارشد با بیمه ‏گذار و یا مجبور کردن اعضای هیئت مدیره شرکت بیمه برای اعمال آیین‏ نامه ۷۵.۴، با روش‏های متعدد اقدام به غیرمستقیم نمودن پرتفوی بیمه و یا افزایش درصد کارمزد پرداختی به کارگزاران و نمایندگان خاص می‏ نمایند. این اقدامات یکی از عوامل اصلی جذب پرتفوهای زیان‏ده توسط شرکت‏های بیمه است و به عبارت بهتر، رابطه علت و معلولی قدرتمندی بین جذب پرتفوی با ضریب خسارت بالا و غیرمستقیم شده وجود دارد.

 

بطور مثال برخی شرکت‏های بیمه اقدام به تاسیس شرکت­های خدمات بیمه ­ای (نمایندگی حقوقی) با نام­ه ای موجه برای مشتریان صوری خود نموده و از طریق آن اقدام به زد و بند و دریافت حق صدور ۵% از بیمه ­نامه­ های بزرگ با هماهنگی برخی نمایندگان و کارگزاران بیمه می­ کنند. نکته آنکه عمر این شرکت‏ها کوتاه است و پس از مدتی و یا قبل از پایان مدت ماموریت مدیران ذیربط، منحل می‏شوند.

 

۲- دور زدن آیین‏ نامه ۱۰۲ (۸۳ سابق) در خصوص پرداخت کارمزد و حق صدور پلکانی با استفاده از تفکیک غیرمنطقی و غیراصولی یک ریسک به چندین ریسک (قرارداد) و ثبت در سامانه بیمه‏ گری.

 

۳- تاسیس شرکت سرمایه ­گذاری (یا شرکت‏های مشابه دیگر) در زیرمجموعه شرکت بیمه اصلی با هدف دور زدن آیین­ نامه ۹۷ شورای عالی بیمه:

 

اگرچه اغلب شرکت‏های بیمه با هدف افزایش کارآمدی، مدیریت حرفه ‏ای و کسب بازده بیشتر از طریق سرمایه­ گذاری ریسکی (عمدتاً بورسی)، با رعایت آیین­ نامه ۹۷ شورای عالی بیمه، اقدام به تاسیس چنین شرکت­هایی می­ کنند اما برخی شرکت‏های بیمه بالأخص خصولتی که از نظارت و کارایی کمتری برخوردارند، به شکل دیگری عمل می کنند.

 

به طور مثال برخی شرکتهای بیمه با تأسیس یک شرکت سرمایه ­گذاری سهامی خاص در زیرمجموعه خود، با دور زدن آیین ­نامه ۹۷ شورای عالی بیمه، اقدام به خرید  ملک با قیمت بسیار بالا و غیرواقعی می کنند.  این شرکتهای بیمه مبالغی را به شرکت سرمایه ­گذاری زیرمجموعه قرض می دهند و برای گمراه کردن نهاد ناظر و دور زدن آیین­ نامه ۹۷، این مبلغ را در سرفصل حسابداری حساب‏ها و اسناد پرداختی که مشمول آیین‏ نامه فوق نیست، ثبت می کنند.

 

۴- اتصال به لابی­های قدرت برای ماندن در قدرت: این امر مهمترین ابزار برای انجام فساد نوع اول است. برخی مدیران  اغلب با صرف مبالغ هنگفت، استخدام­های سفارشی، ایجاد رانت‏های معاملاتی و اطلاعاتی و  … در مراکز قدرت و نهادهای نظارتی نفوذ کرده تا در موقع مناسب از این نفوذ استفاده کنند و مسیر رسیدگی به پرونده­ های تخلف خود را با اختلال روبرو کنند و یا حتی موجبات تهدید، برکناری و ارعاب تصمیم­ گیران و مبارزین واقعی با فساد، در نهادهای نظارتی را فراهم کنند.

 

۵- بازی با قیمت سهام شرکت و کسب سود: یکی دیگر از مصادیق فساد نوع اول در شرکت‏های بیمه، خرید سهام همان شرکت بیمه برای اقوام و نزدیکانی است که دارای اطلاعات نهانی شرکت بیمه هستند، قبل از افزایش قیمت تعمدی سهام آن شرکت است. پس از آن، با ایجاد تقاضای موهوم و کاذب موجب افزایش قیمت سهام همان شرکت بیمه را فراهم کرده  و پس از افزایش قیمت، سهام را با قیمت بالا به خریداران خرد بازار سهام می ­فروشند و مابه ­التفاوت را برای خود به عنوان سود شناسایی می­ کنند. در ادامه، سهام مذکور به دلیل قطع تقاضای موهوم و افزایش عرضه، با افت شدید قیمت روبرو شده و سهامداران جدید و خرد به شدت متضرر می ­شوند.

 

۶- اقدامات کلاه به کلاه: کش رفتن از دریافت‏های نقدی و بازی با حساب‏های دریافتنی خرد و … از جمله تقلبات کارکنان سطح پایین شرکت‏ها است اما به تعویق انداختن ثبت هزینه‏ ها و بزرگ ‏نمایی یا کوچک‏ نمایی حساب‏های تعهدی مربوط به مدیران ارشد است. از جمله این اقدامات در صنعت بیمه، می‏توان به عدم ثبت خسارات اعلام شده از سوی زیاندیدگان و حساب­سازی و دستکاری مبالغ ذخایر خسارت معوق با هدف افزایش سود خالص شرکت بیمه اشاره کرد. به طور مثال شرکت  با اقداماتی از قبیل عدم ثبت خسارات اعلام شده در سامانه بیمه ‏گری خود و یا مختومه-بایگانی نمودن آن خسارات تا تاریخ ۲۹/۱۲ و ثبت آن پس از تاریخ مذکور، بخش زیادی از خسارات را به صورت‏های مالی سال مالی بعد منتقل می‏نمایند و به این صورت سود خالص سال مالی قبل را افزایش و یا زیان مذکور را مخفی می‏ کند.

 

۷- عدم پرداخت نقدی خسارت زیاندیدگان علیرغم داشتن وجه نقد کافی در شرکت: به طور مثال شرکت که اقدام به خرید زمین نموده است، باید تا پایان سال ۱۴۰۱ کل مبلغ را تسویه می­ کرد، این امر موجب افت شدید سطح وجه نقد شرکت می‏شود. برای این منظور، شرکت بیمه مذکور از پرداخت خسارات بالأخص در رشته بیمه درمان تا تاریخ ۲۹/۱۲/۱۴۰۱ خودداری نموده تا کسری شدید نقدینگی در صورت‏های مالی آن سال، عیان نشود و این کسری به سال ۱۴۰۲ و هیئت ‏مدیره جدید منتقل گردد.

 

۸- بازگشت کارمزد به بیمه ­گذاران بزرگ در قالب مشارکت در منافع، پاداش عدم خسارت، حق‏ بیمه برگشتی و …: برخی مدیران شرکت‏های بیمه، با زد و بند با برخی مدیران مسئول در مشتریان بزرگ (غالباً حقوقی)، مبالغی را تحت عناوین فوق به مسئولین ذیربط در سازمان آنها، برگشت می­دهند و سپس با هم تقسیم می‏نمایند. یکی از نشانه­ های این مفسده، افزایش نسبت حق‏ بیمه برگشتی به حق‏ بیمه صادره کل در رشته­ های بیمه با قراردادهای بزرگ (نظیر بیمه درمان، آتش­سوزی صنعتی و انبارها، بیمه­ های نفت و انرژی و …) است.

 

۹- تاسیس شرکت‏های متعدد و تو در تو توسط مدیران ارشد با هدف پولشویی

 

یکی از مصادیق فساد و تقلب در هر شرکتی از جمله شرکت‏های بیمه، تاسیس شرکت‏های تو در تو به صورت سهامداری ضربدری است. اغلب این شرکت‏ها که خصوصی بوده و توسط اقوام برخی مدیران ارشد با مقاصد خاص تاسیس می‏شوند معاملات خاص مالی را انجام داده و پس از مدت کوتاهی با تغییر نام و در نهایت انحلال آن شرکت، مبالغ مورد نظر را از این طریق تطهیر می شود.

 

۱۰- دارا بودن دستگاه‏های رسانه‏ ای فراگیر با هدف گمراه کردن  اذهان عمومی

 

البته لازم بذکر است، مصادیق فوق به خودی خود اتفاق نمی­ افتند. انتخاب اعضای هیئت مدیره و مدیران عامل ناکارآمد از دلایل بروز این مصادیق فساد است. حال آنکه این افراد به محض ورود به شرکت‏های بیمه (بالأخص خصولتی) اقدام به حذف رقبا و نیروهای متخصص از شرکت می کنند و افرادی با تخصص کمتر اما با روابط و نفوذ سیاسی بالا را استخدام می ­کنند تا از این روابط در مواقع مناسب و بزنگاه‏ها استفاده کنند.

 

 

نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا