توصیه رئیس کل بیمه مرکزی به دلفراز چه بود؟
چهار ماه مدیریت، 17 تغییر و جابجائی + عملکرد چهار ماهه بیمه ملت
اقتصادناب_در حالیکه رسیدن به شناخت سازمانی ، دست کم نیازمند شش ماه مطالعه است این سوال مطرح می شود که مدیر عامل جدید بیمه ملت که حدود چهار ماه است سکان هدایت این شرکت را در دست گرفته، چگونه در این فاصله به این شناخت دست یافته و به سرعت تغییرات را در دستور کار قرار داده است؟//نکته قابل ذکر دیگر در زمینه عملکرد مدیریت در دوره چند ماهه، عدم انتشار صورت های مالی سه ماهه منتهی به خرداد ماه در موعد مقرر است. بر اساس دستور العمل افشای اطلاعات، صورت های مالی سه ماهه منتهی به پایان خرداد ماه شرکت می بایست تا پایان تیرماه تهیه و در سامانه کدال منتشر می شد.
به گزارش اقتصادناب_، تغییرات پیاپی مدیریتی در سطح مدیران ارشد و اجرائی می تواند عملکرد بنگاههای تجاری را تحت تاثیر قرار دهد، این چالش مدیریتی بارها در صنعت بیمه از سوی خبرگان مورد انتقاد قرار گرفته است.
با استناد به یک نمونه عینی اخیر در صنعت بیمه زوایای مختلف اثرگذاری تغییرات به اصطلاح اتوبوسی را بررسی می کنیم.
در بیمه ملت چه گذشت؟
پس از ۱۴سال مدیریت حجاریان بر بیمه ملت از سال ۹۵ تا کنون این شرکت حضور سه مدیرعامل را تجربه کرده است.
دوره مدیریت دو ساله ابراهیم پور تا سال ۹۷ و عمر مدیریت کوتاه مدت صلاحی نژاد حدودا تا اواسط سال ۹۸ و در نهایت مدیریت اسماعیل دلفراز که رسما با تایید بیمه مرکزی از میانه اردیبهشت ۹۹ آغاز شد.
بدون شک با آمد و رفت هر کدام از مدیران عامل ، تغییرات در پستهای مدیریتی میانی نیز صورت گرفته؛ اما شاید بتوان گفت رکورد تغییرات و جابجائی ها در دوره کوتاه حدود چهار ماهه مدیریت دلفراز شکسته شد که به نظر می رسد این رکورد در میان شرکتهای بیمه نیز شاخص باشد.
چهار ماه مدیریت، ۱۷ تغییر و جابجائی
برای اینکه مطالعه موردی شرکت بیمه ملت در خصوص تاثیر جابجائی های مدیریتی بر عملکرد شرکتها ملموس باشد بد نیست نگاهی کوتاه به تغییرات و جابجائی های انجام شده در دوره کوتاه مدیر عامل جدید این شرکت بیمه بیندازیم که در لیست زیر قابل مشاهده است:
در سطح معاونت: احمدیان معاونت بازار یابی ، عظیمی معاونت فنی اموال و مسئولیت ، معاونت مالی
در سطح مدیر: علی محمدی مدیر بیمه های مهندسی ، جوادی مدیر بازار یابی ،خامسی مدیر امور مشتریان، شعبانی پور رئیس اداره توسعه شبکه ، بقائی رئیس اداره مناقصات، بزرگ زاده مدیر مجتمع مرکزی ، هاشمی مشاور مالی ، پور کاظمی مدیریت مالی ، میرزائی مدیریت طرح و توسعه (جابجائی) ،قاهری مدیریت حقوقی، میرزا زاده مدیریت آی تی (استعفا) ،گونه پی مدیریت پشتیبانی ، انتظاری مدیریت منابع انسانی، مدیر روابط عمومی، مدیر درمان.
گفتنی است ، پست های مدیر درمان ، معاونت مالی و مدیر روابط عمومی نیز پیش از آمدن دلفراز خالی شد که با آمدن وی حکم های جدید جار ی گردید.
لازم بذکر است شاید اگر این تغییرات و جابجائی ها به جای چهار ماه در طول یکسال اتفاق می افتاد تا این اندازه سوال بر انگیز نبود!
توصیه رئیس کل بیمه مرکزی به دلفراز چه بود
مرسوم است که در زمان اعطاء مجوز فعالیت مدیران عامل توسط نهاد نظارتی، توصیه هایی به مدیران توسط رئیس کل بیمه مرکزی ارائه می گردد که بدون شک با مطالعه نهاد نظارتی بر عملکرد شرکتها مطابقت دارد و گویای آن است که نحوه فعالیت مدیران و چالش های شرکت کاملا از سوی مدیران ارشد بیمه مرکزی رصد می گردد.
برنامهریزی برای نگهداشت و جذب نیروی انسانی کارآمد در شرکت، یکی از توصیه های اکید غلامرضا سلیمانی رئیس کل بیمه مرکزی به اسماعیل دلفراز بوده است.
اگر چه رئیس کل بیمه مرکزی بر جذب نیروی کارآمد نیز اشاره داشته اما تاکید بر نگهداشت نیروی انسانی مجرب از توصیه هایی بوده که نشان دهنده اشراف نهادناظر بر ساختار شرکتهای بیمه و پیشینه عملکردی مدیران تایید شده است.
شرکت بیمه ملت در طول سالها فعالیتش توانسته نمره قابل قبولی در معرفی مدیران مجرب به صنعت بیمه داشته باشد که توصیه رئیس کل می تواند دال بر ضرورت نگهداشت این کارکنان باشد.
اهمیت سایز شرکتها در میزان جابجائی ها
به هر حال هر مدیر عاملی با ورودش به یک بنگاه تجاری ممکن است با توجه به سیاستهای مدیریتی خود دست به برخی تغییرات بزند؛ اما اینکه این تغییرات با چه هدفی ، در چه میزان و طی چه مدتی باشد، اهمیت دارد، بنابراین هدف تغییرات ، سایز سازمان و مدت اعمال تغییرات از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
تغییرات بالای ده نفر شاید برای یک شرکت بیمه بزرگ یا یک وزارتخانه عظیم به چشم نیاد که البته همین میزان هم برای این موسسات بزرگ قابل تامل است؛ اما برای شرکت بیمه ای نسبتا کوچک با سایز بیمه ملت و تعداد پرسنل آن جای سوال دارد.
بدون شک این تغییرات در بیمه ملت از سطوح بالا شروع شده و به سطوح پایین تر رسیده است،این امر بیانگر ان است که تغییرات مانند حلقه های زنجیر رقم خورده که هر کدام ازین ها می تواند بر عملکرد سازمانی واحد های مربوطه اثر گذار باشد.
مدیران حرفه ای ، تغییرات حساب شده و آرام
مدیرانی که دارای برنامه استراتژیک هستند و بر منافع سازمانی تمرکز دارند، معمولا آرام دست به تغییر می زنند، حتی اگر یک بنگاه تجاری شیب نزولی داشته باشد تا وقتی مطالعه لازم صورت نگیرد و بخش های مختلف سازمان به درستی شناسایی نشود نمی توان عجولانه دست به تغییر زد.
از طرفی تغییر مدیر الزما به معنی اصلاح سازمان نیست زیرا ممکن است عملکرد مدیر مطلوب باشد اما ساختار و تشکیلات سازمانی بهینه نباشد و یا ممکن صرفا عزل و نصب گره گشا نباشد و جابجائی مدیران در پست های سازمانی ضرورت داشته باشد.
در حالیکه رسیدن به شناخت سازمانی ، دست کم نیازمند شش ماه مطالعه است این سوال مطرح می شود که مدیر عامل جدید بیمه ملت که حدود چهار ماه است سکان هداست هدایت این شرکت را در دست گرفته چگونه در این فاصله به این شناخت دست یافته و به سرعت تغییرات و جابجائی ها را در دستور کار قرار داده است؟
شاید اینگونه پاسخ داده شود که مدیر عامل پیش از ورود به سازمان باید بر ساختار موجود اشراف داشته باشد که در این صورت باید گفت درست است یک مدیر عامل آینده نگر با برنامه استراتژیک مبتنی بر شناخت سازمان مربوطه پا به میدان می گذارد؛ اما بر کسی پوشیده نیست که شناخت لایه های درونی سازمان و بخصوص عملکرد منابع انسانی صرفا با حضور مستمر و تعامل نزدیک امکان پذیر است و تحقق این شناخت نیز مستلزم رصد و نظارت چندین ماهه است.
لازم بذکر است ، تغییر دو یا سه مهره کلیدی گاها الزام آور است تا مدیر عامل با کمک این افراد بتواند مطالعه بیشتری داشته باشد و سازمان را بهتر بشناسد اما وقتی تعداد زیادی از مدیران را در بدو ورود تغییر می دهید این فرصت زا از خود می گیرید که سازمان را به خوبی بشناسید و وسپس دست به تغییر بزنید.
اعمال تغییرات بدون شناخت سازمانی و حداقل در بازه شش ماهه می تواند ناشی از عجول بون مدیر عامل برای اعمال تغییراتی باشد که می تواند فرایند عملکردی شرکت را حتی در کوتاه مدت از منظر سودآوری ، ارایه خدمت به مشتریان ، خدمات پس از فروش و کلیه مسیرهای کسب و کاری دچار خلل کند.
مدیران روزمه ای ماندگار نیستند
تغییرات عجولانه معمولا بیشتر توسط مدیران کوتاه مدت صورت می گیرد و هزینه های ان هم به چشم سازمان، مشتری و سهامدار خواهد رفت.
اما نکته مهم این است که مدیرانی در مدت کوتاهی و بدون شناخت سازمان دست به تغییرات گسترده می زنند کمتر قادر به بکارگیری افراد توانمند هستند زیرا مدیران حرفه ای کمتر تمایل به کارکردن با این مدیران را دارند زیرا هر لحظه بیم تغییر می رود .
اغلب مدیرانی وارد ین مجموعه ها می شوندکه بیش ازینکه به ماندگاری فکر کنند، پست مدیریتی و رزمه کاری برای انها اهمیت دارد.
تغییرات مدیریتی شتابزده و کاهش وفاداری سازمانی
بدون شک اگر تغییرات مدیریتی بدون شناخت و عجولانه صورت پذیرد از انجا که واحدهای سازمانی مانند دانه های زنجیر به یکدیگر متصل است ، هر تغییری در کارائی و بهسازی واحد مربوطه تاثیر خواهد داشت.
در حالیکه کارکنان واحد های مختلف با مدیر بالادستی خود ارتباط برقرار کرده و بر اساس استراتژی های شرکت عمل می کنند؛ اما تغییرات یکباره می تواند نوعی سرخوردگی در عملکرد کاری کارکنان ایجاد کند و از طرفی می تواند عامل مهاجرت نیروی های نخبه به سایر شرکتها باشد.
تغییرات مداوم از چشم رقبا پنهان نمی ماند
نکته قابل تامل دیگری که مدیران عامل باید بدان توجه کنند این است که این تغییرات مدیریتی یکباره و پیاپی از چشم رقبا نیز دور نمی ماند و شاید عاملی برای جذب نیروهای کارآزموده و ماهر باشد.
رقبا وقتی می بینند مدیر شرکت رقیب تغییرات در شرکت را به صورت گسترده ای رقم زده از منظر رقبابتی جذب مدیران نخبه را هدف می گیرند و شاید شرکت به جائی برسد که از نیروی های کارازموده و ماهر تهی گردد.
عملکرد بیمه ملت در چهار ماهه سال ۹۹ چه می گوید؟
بر اساس گزارشات ماهانه منتشر شده در سامانه کدال بورس، بیمه ملت در چهار ماهه نخست سال ۹۹ همزمان با دوران مدیریت اسماعیل دلفراز، حق بیمه ای معادل ۴۲۹۶ میلیارد ریال داشته که این رقم در مقایسه با حق بیمه جذب شده ۵۰۸۷ میلیارد ریالی سال ۹۷ حکایت از افت حدود ۱۶ درصدی داشته است. این موضوع زمانی سوال برانگیز می شود که اطلاعات منشتر شده از سوی دیگر شرکت های بیمه در چهار ماهه نخست سال همگی روندی صعودی داشته اند.
نکته قابل ذکر دیگر در زمینه عملکرد مدیریت در دوره چند ماهه، عدم انتشار صورت های مالی سه ماهه منتهی به خرداد ماه در موعد مقرر است. بر اساس دستور العمل افشای اطلاعات، صورت های مالی سه ماهه منتهی به پایان خرداد ماه شرکت می بایست تا پایان تیرماه تهیه و در سامانه کدال منتشر می شد. با این وجود با گذشت ۲۰ روز از موعد مقرر هنوز این اطلاعات منتشر نشده است. جالب آن که مدیران شرکت درجواب نامه بورس جهت پیگیری دلایل این عدم انتشار، هیچ پاسخی نداده اند. همچنین مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت نیز که به طور معمول در تیر ماه برگزار می شد هنوز برگزار نشده است.
لازم بذکر است ، بر کسی پوشیده نیست جذب پرتفوی نمی تواند به تنهائی ملاک عملکرد مطلوب یک مدیر باشد اما نگاهی به امار عملکردی بیمه ملت و مقایسه با مدت مشابه سال قبل این متغیر را مهم جلوه می دهد.
عملکرد بیمه ملت در حوزه جذب حق بیمه در کنار عدم شفافیت و ضعف اطلاع رسانی از جمله مواردی است که سهامداران به شدت نگران آن هستند ، قطعا مسئولان صندوق بازنشستگی به عنوان سهامدار عمده و هلدینگ بالادست این شرکت نظارت بر عملکرد این شرکت خواهند داشت.