اقتصادناب_کتاب اصول علم اکچوئریال، تالیف مایکل شریز با ترجمه علی صادقخانی و هاله فرزانه، از سوی انتشارات موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی منتشر شد.
به گزارش اقتصادناب،علوم اکچوئریال (Actuarial sciences)، رویکردهایی را برای قیمتگذاری و مدیریت ریسکها بر اساس اصول بیمه و دیگر محصولات تأمین مالی ایجاد نموده است. این علم که در دنیا سابقهای طولانی دارد در سالهای اخیر به همت دانشگاهها، پژوهشکدهها و صاحبنظران بیمههای تجاری و اجتماعی کشورمان، به پیشرفتهای قابل تأملی در راستای آشنا کردن دانشپژوهان و کارشناسان با علوم اکچوئریال، دستیافته است. علوم اکچوئریال حوزههای مالی متعددی را شامل میشود اما در حوزۀ بیمه میتوان آن را به سه بخش غیر زندگی، زندگی و مستمریها دستهبندی کرد.
کتاب پیشرو یکی از جدیدترین و جامعترین کتابهای این حوزه با مطالب پایهای، متنوع، جامع و سودمندی است که توسط پرفسور مایکل شریز، استاد مطالعات اکچوئریال در دانشگاه نیو سوث ولز (UNSW) تألیف شده است.
از مزایای این کتاب میتوان به زبان ساده، روان و قابل فهم آن اشاره نمود. نکتۀ مهم در این کتاب آن است که نویسنده بدون آنکه موضوع خاصی را بهصورت نامتناسب گسترش دهد و وارد جزئیات شود حجم عمدهای از مطالب موردنیاز مالی و اکچوئریال را تجزیهوتحلیل کرده و از طریق ارائه مثالها و تمرینهای گوناگون مجموعۀ مناسبی را برای فراگیری اصول بنیادین این علم فراهم آورده است.
از دیگر مزایای این اثر میتوان به گردآوری فهرستی از اصطلاحات و واژگان مالی و اکچوئریال و معادل فارسی هر یک در واژهنامۀ پایانی کتاب اشاره کرد که موجبات ارتقا سطح ادبیات این حوزه با زبان فارسی را فراهم میآورد.
فصل اول کتاب به اساس شکلگیری دانش اکچوئریال پرداخته و تاریخچۀ مختصری از فعالیتهای صورتگرفته را مورد بررسی قرار میدهد. فصل دوم با قوانین احتمال آغاز میشود و توزیعهای آماری پرکاربرد در این علم را معرفی و کاربرد آنها را در دنیای واقعی مطرح میکند.
فصل سوم به مباحث مرتبط با جمعیتشناسی، مدلهای بقا و مخاطره و جداول مرگومیر میپردازد. فصل چهارم تا ششم در ارتباط با مفاهیم و ابزارهای مالی، اقتصاد بیمه و حسابداری و مدیریت اکچوئریال است. فصل هفتم نقش اکچوئریها را در نظامهای تأمین مالی نشان داده و به نحوۀ متنوعسازی ریسک و تجمیع آن میپردازد. فصل هشتم بابیست بر بیمههای زندگی و مستمریها که انواع این بیمهها و تعهدات مربوط به آنها را مورد بررسی قرار میدهد. فصل نهم مباحث مرتبط با بیمههای غیرزندگی است. فصل دهم به بررسی جامع بیمههای درمان و تأمین اجتماعی پرداخته و انواع مزایای بازنشستگی و مراقبتهای درمانی و همچنین لایههای مختلف ذخایر بازنشستگی را مورد بررسی قرار میدهد. در نهایت فصل یازدهم استانداردها و اخلاق حرفهای یک اکچوئری را تبیین نموده و ورشکستگیهای اخیر بیمهای ناشی از غفلت اکچوئری را از نظر میگذراند.