به گزارش اقتصادناب به گفته منصور پوریان، رییس شورای تامین دام کشور، مهمترین دلیل افزایش قیمت و گرانی دام زنده در کشور به خاطر مشتریانی است که دام را به قیمت بالایی میخرند و به خارج از کشور انتقال میدهند.
وی در گفتگو با تسنیم با اشاره به اینکه نرخ دام دو نرخی شده است، افزود: یک نرخ منطقی حداکثر ۲۵ هزار تومانی برای هرکیوگرم دام زنده (با در نظر گرفتن هزینههای تولید) وجود دارد که کمتر رعایت میشود و نرخ دوم ۳۰ تا ۳۸ هزار تومانی است که افرادی که قصد خروج غیر قانونی این محصول از کشور را دارند با آن نرخ خریداری میکنند. وی ادامه داد: فروشندههای دام نیز محصول خود را به کسی که قیمت بالاتری درخواست کند، میفروشند، این امر سبب شده که دام با افزایش قیمت در بازار کشور مواجه شود و کمتر فروشندهای دام زنده را به قیمت بازار داخلی به فروش برساند. وی افزود: در این شرایط خرده فروشان داخلی نیز با توجه به عدم وجود قدرت خرید داخلی، نمیتوانند اقدام به خرید دام زنده کنند و در نتیجه بازار داخلی سهم کمی از این بازار دارد. پوریان با اشاره به اینکه قبل از تیر ماه سال جاری صادرات دام به صورت مشروط امکانپذیر بود، گفت: در شرایطی که صادرات دام به صورت قانونی امکان پذیر بود به ازای واردات دو کیلوگرم گوشت خالص اجازه صادرات یک کیلوگرم گوشت داده میشد که این امر باعث شده بود تعادل بازار به هم نخورد. وی افزود: در شرایط صادرات قانونی تنها اجازه صادرات دام نر داده میشد، اما در این شرایط ذخایر ژنتیکی و دام ماده نیز از کشور خارج میشود.