اقتصادناب_نگاهی اجمالی به قوانین و مقررات مربوط به بازنشستگی نشان می دهد ،شرط سنی برای بازنشستگی زنان همواره از مردان کمتر است.
مطابق با قوانین تامین اجتماعی، زنان ۵ سال زودتر از مردان بازنشسته می شوند .
تفوق شرایط جسمانی مردان نسبت به زنان ،بارداری ،زایمان ،مسئولیت خطیر مراقبت از فرزندان از جمله دلایل توجیه کننده ی تجویز این تفاوت در نگاه قانونگذار است .
تحقق شرط سنی و یا وجود سابقه ای معین برای بازنشستگی زنان ،در مقررات مربوط به صنف وکالت نیز مورد پیش بینی قرار گرفته است .
ماده ۱۵ قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری مصوب ۲۹ دی ماه سال ۱۳۵۹ که در مقام پرداختن به سن بازنشستگی وکلا برآمده است ،تفاوتی میان سن بازنشستگی بانوان و آقایان وکیل قائل نشده است .
وکلا می توانند به شرط داشتن ۳۰ سال سابقه و یا داشتن ۱۰ سال سابقه و ۶۰ سال سن ،تقاضای بازنشستگی کنند .
هرچند تواناییهای بانوان وکیل در امر خطیر وکالت غیر قابل انکار است و علیرغم مسائل و مشکلاتی که بر سر راه آنها قرار دارد ،از هیچ گونه تلاش و کوششی در زمینه شغلی فروگذار نخواهند کرد ، اما نباید این واقعیت را از ذهن دور نگه داشت که بانوان وکیل نیز مانند تمامی بانوان شاغل در جامعه ،به لحاظ قرار گرفتن در جایگاه مادر ، همسر و داشتن مسئولیتهای قابل توجه در خانواده ، راه دشوارتری را نسبت به مردان وکیل پیش رو خواهند داشت .
به جرات می توان گفت استرس و فشار روانی شغل وکالت بیش از بسیاری از مشاغل دیگر است .
از طرفی نگاه سنتی بسیاری از افراد جامعه در خصوص وکالت زنان ،سختی کار را برای بانوان وکیل دوچندان می کند .
در تمامی مشاغل بانوان در زمان بارداری و حتی مدتی پس از آن از سوی اداره ی متبوع خود مورد حمایت ویژه قرار می گیرند، اما بانوان وکیل حتی در دورانی که به لحاظ بارداری و زایمان قادر به اشتغال نیستند ،ناچار به پرداخت فیشهای صندوق حمایت و هزینه تمدید پروانه وکالت خود هستند و در این ایام از هیچ گونه حمایتی از سوی کانونهای وکلا و صندوق حمایت برخوردار نمی باشند .
بنابراین شایسته آن است که با توجه به شرایط ویژه ی بانوان وکیل ،با اعمال تغییراتی در خصوص سن بازنشستگی و کاهش آن ،بانوان وکیل از سوی صندوق حمایت و نیز کانونهای وکلا ،مورد پشتیبانی قرار گیرند .
نویسنده:سمیه اکبری
دانشجوی دوره دکترای حقوق خصوصی
مسئول کمیسیون امور بانوان کانون وکلای کرمانشاه
تنظیم :سارامهاجرانی