حق بیمه دریافتی رشته زندگی در نه سال گذشته ۵۰ برابر شد
کارنامه ده ساله شرکتهای بیمه در رشته عمر
اقتصادناب _حق بیمه دریافتی مربوط به بیمه عمر در کل صنعت بیمه در سال ۹۰ رقمی حدود ۲ هزار میلیارد ریال بوده که این رقم در سال ۹۹ به حدود ۱۲۵ هزار میلیارد ریال رسیده است. با این حال خسارات پرداختی از این محل رشد کمتری داشته به گونهای که در بازه مورد بررسی از رقم ۱۶۰۰ به حدود ۴۲ هزار میلیارد ریال رسیده است.
به گزارش اقتصادناب به نقل از بیمه داری نوین با آنکه بیمه عمر یکی از پر طرفداترین و رشتههای بیمهای در سطح جهانی به شمار میرود در کشور ما سهم این رشته بیمهای نسبت به سایر رشتهها در سبد بیمهای شرکتهای بیمه بسیار کم است.
بررسیها نشان میدهد سهم حق بیمه دریافتی مربوط به بیمههای زندگی در اوایل دهه ۹۰ شمسی تنها ۸ درصد از کل حق بیمه دریافتی صنعت بیمه مربوط به بیمههای زندگی بود این در حالی است که این روند در سالهای اخیر تا حدودی بهبود یافته و به گونهای که این رقم در سال ۹۹ به حدود ۱۵.۳ درصد رسیده است. به تبع این امر خسارتهای شناسایی شده در مربوط به این رشته نیز افزایش یافته به گونهای که از حدود ۴ درصد در سال ۹۰ به حدود ۹.۵ درصد در سال ۹۹ افزایش یافته است.
آمارهای منتشر شده از سوی بیمه مرکزی نشان میدهد حق بیمه دریافتی مربوط به بیمههای زندگی در سالهای اخیر به لحاظ ریالی نیز به رشد قابل توجه همراه شده در نه سال گذشته حدود ۵۰ برابر شده است. بر این اساس حق بیمه دریافتی مربوط به بیمه عمر در کل صنعت بیمه در سال ۹۰ رقمی حدود ۲ هزار میلیارد ریال بوده که این رقم در سال ۹۹ به حدود ۱۲۵ هزار میلیارد ریال رسیده است. با این حال خسارات پرداختی از این محل رشد کمتری داشته به گونهای که در بازه مورد بررسی از رقم ۱۶۰۰ به حدود ۴۲ هزار میلیارد ریال رسیده است. اعداد و ارقام یاد شده حکایت از آن دارد که رشته عمر (زندگی)، برای صنعت بیمه یک رشته سودده است که حاشیه سود آن برای صنعت در سالهای اخیر با افزایش همراه شده است.
صورتهای مالی شرکتهای بیمه در سال ۹۹ دادههای قابل توجهی در مورد عملکرد شرکتها در حوزه بیمههای زندگی به تصویر میکشد. بر این اساس در زمینه جذب حق بیمه در این رشته شرکت بیمه پاسارگاد و ایران با اختلاف فاحشی رتبههای اول و دوم را در اختیار دارند. نکته قابل توجه در این زمینه آنکه هزینه پرداختی بیمه پاسارگاد در این دروه به هیچ عنوان تناسبی به حق بیمه دریافتی نداشته و بنابراین حاشیه سود این رشته برای شرکت بسیار بالاست. نکته قابل توجه دیگر در این زمینه آنکه حاشیه سود این عملیات در این رشته برای بیمه آرمان و تعاون در مدت زمان یادشده منفی بوده که این امر در میان تمامی شرکتهای بیمه مورد بررسی بینظیر است.
برای بررسی میزان توجه و تمرکز شرکتها به رشته بیمه عمر باید حق بیمه دریافتی آنها در این رشته را نسبت به کل حق بیمه دریافتی آنها بررسی کرد تا وزن این رشته در فعالیت آنها مشخص شده و این حق بیمه نسبت به اندازه شرکت تعدیل شود. بر این اساس شرکتهای بیمه خاورمیانه و باران با اختصاص ۱۰۰ درصد تمرکز خود بر این رشته پیشتازند که این موضوع به دلیل تخصصی بودن این شرکت و ماهیت آنهاست. پس از این شرکتها، شرکتهای بیمه پاسارگاد، کارآفرین و سامان قرار دارندکه به ترتیب ۶۵ درصد، ۲۰ درصد و ۴۰ درصد حق بیمه دریافتی آنها مربوط به بیمههای زندگی بوده است. سایر شرکتهای خصوصی و خصولتی فعال در این صنعت وزنی کمتر از ۱۰ درصد را به بیمههای زندگی اختصاص دادهاند.
در ادامه این گزارش عملکرد شرکتهای بیمه در زمینه بیمه عمر در سالهای گذشته و آخرین اطلاعات منتشر شده برای سال جاری، به تفکیک هر شرکت مورد بررسی قرار گرفته است. نکته قابل توجه در نتایج این بررسی آنکه شرکتهایی که در سالیان اخیر توجه بیشتری به رشته عمر داشته و تمرکز بیشتری بر روی این رشته کردهاند به لحاظ سودآوری موفقتر بودهاند. سودآور بودن این رشته در کنار ضریب نفوذ بسیار پایین آن در ایران حکایت از یک پتانسیل بالقوه برای صنعت بیمه و هر یک از شرکتهای بیمه میدهد که بر اساس آن شرکتها بیمه با گرایش تمرکز بیشتر بر رشتههای زندگی میتوانند از یک سو ضریب نفوذ این رشته در کشور را بالا برده و جایگاه ایران در این زمینه در میان کشورها ارتقا بخشند و از سوی دیگر حق بیمه دریافتی و به تبع آن سودآوری خود را افزایش دهند.