اقتصادناب_باتوجه به شواهده پروژه های نفت و انرژی بسیار بزرگاند و در بیشتر مواقع شرکتهای بیمه¬ای به تنهایی قادر به تحتپوشش قرار دادن آن نیستند”
بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور و نیز بودجه دولت به بخش انرژی و بهطور خاص به درامدهای نفتی وابسته است که نوسانات و بیثباتیهای این حوزه میتواند سایر متغیرهای اقتصادی را تحتتاثیر قرار دهد. از طرفی براساس آمار و ارقام منتشر شده در سال۹۵ سهم بخش نفت و انرژی از حق بیمه تولیدی صنعت بیمه تقریبا ۸/۰درصد بوده که درصد بسیار ناچیزی را به خود اختصاص داده است.
آنچه که مشخص است، صنعت بیمه میتواند با تجهیز خود به دانش فنی، ریسک و ایمنی و نیز استفاده از ظرفیت شرکتهای فعال در صنعت، حقبیمه بیشتری را در بخش نفت و انرژی تولید کند. بدینترتیب از یک طرف پایگاه داده بسیار قوی در این زمینه برای صنعت بیمه شکل میگیرد تا در آینده بتوان محاسبات و تحلیلهای مرتبط را دقیقتر و راحتتر انجام داد و از طرفی نیز سرمایههای ملی کشور با تحتپوشش قرار گرفتن از جانب شرکتهای بیمه، در حاشیه امنیت نسبی خواهند بود. در این فرایند همچنین دانش فنی کارشناسان بیمه در این حوزه به مراتب بیشتر از قبل خواهد شد و این خود نقطه عطفی در کنترل و مدیریت ریسکهای نفت و انرژی خواهد بود.
پروژههای نفت و انرژی بسیار بزرگاند و در بیشتر مواقع شرکتهای بیمهای به تنهایی قادر به تحتپوشش قرار دادن آن نیستند. بنابراین شرکتهای بیمه با استفاده از ظرفیتهای اتکایی و کنسرسیوم و انتقال ریسک به سایر شرکتها و همچنین استفاده از ظرفیت انتشار اوراق بهادار میتوانند پروژههای مختلف نفت و انرژی را تحتپوشش قرار دهند و سهم خود را از بیمه های نفت و انرژی افزایش دهند.
متاسفانه ظرفیت بازار اتکایی داخل کشور پایین است. باتوجهبه اتفاقات سیاسی که در چند سال اخیر رخ داده، ارتباط صنعت بیمه با بیمه گران خارج از کشور بسیار محدود شده است و بیمههای ریسکهای بزرگی همچون ریسکهای نفت و انرژی بیشتر در قالب بیمه نامه های کنسرسیومی صادر میشود.
علیرغم سیاست های کلی اصل “۴۴” قانون اساسی کشور و برنامه حاکمیت در زمینه خصوصیسازی صنایع و شرکتها، در حوزه بیمه های نفت و انرژی این مهم اتفاق نیافتاده است. اکنون تقریبا بیش از ۶۰ درصد بازار بیمه های نفت و انرژی در اختیار تنها شرکت بیمه است که با ایجاد گروه کنسرسیوم انرژی و انعقاد توافقنامه ای تحتعنوان توافقنامه بیمههای مشترک انرژی، صدور بیمهنامه را در این رشته انحصاری کرده است.
متاسفانه بندهایی از آیین نامه “۹۵” شورایعالی بیمه که در سندیکای بیمه گران ایران و در سال۹۶ به تصویب رسید نیز به حمایت از این شرکت بیمه دولتی و همچنین یادشده پرداخته است که ذکر چند نمونه از آن خالی از لطف نخواهد بود. ما امیدواریم که تمهیدات لازم برداشته شدن این انحصار در صنعت بیمه طراحی و تدوین شود.
ماده دو آیین نامه شماره “۹۵” شورایعالی بیمه اشاره دارد که راهبر بیمه مشترک (لیدر) باید حداقل معادل ۱۵درصد مبلغ بیمه شده یا حد تعهد بیمه نامه پس از کسر سهم اتکایی اجباری، ظرفیت نگهداری داشته باشد.
براساس آخرین ظرفیت مجاز نگهداری ریسک شرکتهای بیمه که بیمه مرکزی براساس اطلاعات آخرین صورتهای مالی مصوب شرکتهای بیمه منتشر میکند، پنج شرکت بالانشین این جدول که بهترتیب شرکتهای بیمه ایران، البرز، آسیا، پارسیان و دانا هستند، از اعضای گروه کنسرسیوم انرژی هستند و اکثر پرتفوی مربوط به حوزه نفت و انرژی در این گروه به اشتراک گذاشته میشود.
در این جدول بعد از پنج شرکت اشاره شده، شرکت بیمه پاسارگاد با سهم نگهداری هزارو۲۷۰ میلیارد ریال در رده ششم قرار دارد. این شرکت بر اساس ماده دو آییننامه “۹۵” شورایعالی بیمه تنها میتواند بیمهنامههای با سرمایه یا حد تعهد حداکثر هزارو۶۵۰ میلیارد ریالی را بهصورت کنسرسیوم راهبری کند.
در نتیجه با این توضیحات و باتوجهبه اینکه سرمایه پروژههای نفت و انرژی سنگینتر و بیشتر از این مبالغ است؛ بنابراین این ماده محدودیت زیادی را برای سایر شرکتهای بیمه در حوزه نفت و انرژی ایجاد و عملا انحصار را در رشته نفت و انرژی بین این گروه و اعضای آن تثبیت کرده است.
در سند اقدامات راهبردی و عملیاتی که بیمه مرکزی برای سال۹۵ منتشر کرد، یکی از اهداف کمی راهبردی این سند کاهش شاخص هرفیندال[۱] و کاهش انحصار در صنعت بیمه بود. بازنگری در ماموریت شرکت سهامی بیمه ایران بخشی از اقدامات راهبردی و عملیاتی آن سند بود که خروجی ملموس آن افزایش سهم شرکتهای بیمه غیردولتی از حقبیمه بازار گزارش شده است[۲] اما متاسفانه این افزایش سهم شرکتهای بیمه غیردولتی از پرتفوی بیمه نامه های نفت و انرژی بسیار پایین و ناچیز است.
براساس آخرین آمار منتشر شده از جانب بیمه مرکزی، حقبیمه تولیدی بیمه نامه های نفت و انرژی ۲هزارو۱۲۱ میلیارد ریال بوده که این رقم تقریبا معادل ۸/۰درصد کل بازار بوده است.
براساس این آمار و باتوجهبه اینکه اطلاعات بعضی از شرکتهای عضو گروه کنسرسیوم انرژی ازجمله شرکت بیمه ایران و آسیا و کارآفرین در این رشته ثبت نگردیده است، اما ۷/۶۳درصد [۳]پرتفوی بیمههای نفت و انرژی در اختیار شرکتهای بیمه البرز، دانا، پارسیان، ملت و سامان است که این خود انحصار کامل در این رشته را به خوبی نشان میدهد.
همین آمار به تعداد بیمه نامه های صادر شده توسط شرکتهای بیمه در حوزه نفت و انرژی اشاره میکند که بیش از ۵۳درصد آن به اعضای گروه کنسرسیوم انرژی تعلق دارد. این یعنی پروژههای بزرگ که حقبیمه قابل توجهی دارند، بین این هشت شرکت به اشتراک گذاشته شده است.
این در حالی است که در مقدمه توافق نامهای که بین اعضای گروه کنسرسیوم انرژی منعقد شده است، هدف از این توافقنامه را حفظ و صیانت از سرمایه های ملی کشور در بخش نفت، گاز و پتروشیمی و بهکارگیری حداکثر توان فنی و مالی شرکتهای بیمه داخل کشور خواندهاند. اما متاسفانه تنها از توان فنی و مالی این هشت شرکت استفاده میگردد و پذیرش بیمهگران جدید به تایید مدیران عامل شرکتهای این گروه منوط شده است و صد البته تاکنون مدیران عامل شرکتهای این گروه هشت عضوی هنوز هیچ شرکتی را به آن اضافه نکردهاند. کما اینکه بعضی از شرکتهای خارج از این گروه، خود سهامدار برخی از این پتروشیمیها و هلدینگها هستند اما انحصار موجود در حوزه بیمههای نفت و انرژی، دست این شرکتها را از صدور بیمهنامههای اینچنینی کوتاه کرده است.
همچنین در یکی از بندهای فصل سوم توافقنامه نفت و انرژی آمده است که نرخ و شرایط مورد عمل، نرخ و شرایط مصوب در کمیته فنی بیمهنامههای مشترک خواهد بود و هیچ یک از اعضا نمیتوانند به جز این نرخ و شرایط، نرخ و شرایط دیگری را به بیمه گذاران ارایه کنند و همچنین نمی توانند بیمه نامه سایر شرکتهای بیمه را بهصورت مستقیم یا اتکایی، قبول کنند.
در جایی دیگر از این توافقنامه آمده است بیمهگرانی که عضو این گروه نیستند، میتوانند پیشنهادهای خود را برای مشارکت بیمهنامههای انرژی صادر شده خویش به دبیرخانه آن گروه بفرستند تا در صورت پذیرش، ریسک بین اعضا تقسیم شود و در غیر اینصورت اعضا از آن پشتیبانی نخواهند کرد. باتوجهبه شرایط موجود در اقتصاد کشور و نبود ارتباط گسترده با سایر بیمهگران اتکایی بینالمللی نقش تنها شرکت دولتی صنعت بیمه در امور اتکایی باید بیشتر از قبل باشد اما متاسفانه این شرکت از بیمه نامه هایی که سایر شرکتهای غیر عضو این گروه در حوزه نفت و انرژی صادر میکنند، هیچ حمایتی نمیکند و در واقع باید گفت حمایت دولت از صنعت بیمه در این شرایط خطیر اقتصادی و تحریم، به همین هشت شرکت عضو گروه کنسرسیوم انرژی محدود شده است.
منابع:
[۱] – این شاخص اقتصادی یکی از معیارهای اندازه سازمان در رابطه با صنعت و مقیاس رقابت میان آن است. افزایش در شاخص هرفیندال به طور کلی نشانگر کاهش رقابت و افزایش قدرت بازار است در حالی که کاهش آن نشانگر وضعیتی عکس این شرایط است. [۲] – سالنامه آماری سال ۹۵/ صفحه ۴۵ [۳] – بیمه البرز ۴/۲۳ % ، بیمه دانا ۶٫۵ % ، بیمه پارسیان ۱۶٫۷ %، بیمه ملت ۱۴٫۸ % و بیمه سامان ۲٫۳ %گردآورنده:مهندس غلامحسن شاه حسینی کارشناس بیمه