اشنایی با انواع بیمه خودرو و معیارهای انتخاب بهترین بیمه
گرداورنده ؛حسن شاه حسینی
اقتصادناب_بیمهها میتوانند خسارتهای ناشی از حوادث رانندگی را جبران کنند. قدمت و تاریخ ارائه خدمات بیمه خودرو به سالها پیش بازمیگردد. نخستینبار در کشور آمریکا خدمات بیمه برای خودروهایی با سوخت گازوئیل ارائه شد. این روزها، استفاده از خدمات بیمه بسیار رایج و در بعضی از موارد ضروری است. در این مقاله از انواع بیمه خودرو و موضوعات مربوط به آنها برایتان میگوییم.
اهمیت داشتن بیمه برای خودرو چیست؟
خودروی موردنظرتان را که میخرید، باید بسیار سریع به فکر تهیه بیمه برای آن باشید. تصادف میتواند برای هر رانندهای پیش بیاید. در این حادثه، هم گاهی پای خسارت مالی بهمیان میآید و هم خسارت جانی. پس وجود پشتوانهای برای حمایت مالی از راننده ضروری است.
بیمههای مختلف خودرو میتوانند خسارتهای بهبارآمده در حوادث را جبران کنند. حوادث و تصادفها به شکلها و شیوههای مختلفی رخ میدهند؛ آتشسوزی، سرقت، تصادم دو وسیله نقلیه با هم، تصادف با افراد دیگر تنها نمونههایی از آنهاست.
انواع بیمه خودرو میتوانند هریک از مشکلات و حوادث احتمالی برای وسیله نقلیه را پوشش بدهند. در ادامه، شما را با انواع بیمهها آشنا خواهیم کرد.
چند نوع بیمه ماشین داریم؟
حال میرسیم به چند سؤال مهم. انواع بیمه برای خودرو چیست؟ چند نوع بیمه ماشین داریم؟ بهطور کلی، میتوانیم این موارد را نام ببریم:
- بیمه بدنه خودرو
- شخص ثالث
- حوادث راننده
- بیمه خودروی بینالملل
حال اجازه بدهید که شرح مختصری از هریک این بیمهها داشته باشیم و موارد تحت پوشش هر کدام از انواع بیمه را برایتان بگوییم.
بیمه بدنه خودرو
بیمه بدنه خودرو به شما کمک میکند که هزینههای ناشی از خسارتهای زیر را راحتتر بپردازید:
- حوادثی مانند سیل، زلزله، آتشسوزی و صاعقه
- سقوط خودرو
- تصادف با خودروهای دیگر
- برخورد با اجسام ثابت یا متحرک
- دزدیدهشدن خودرو
- خسارتهای واردشده بر لوازم یدکی
- خسارتهای واردشده ناشی از حملونقل خودرو با راهآهن، جرثقیل و … .
بیمه شخص ثالث
بیمه شخص ثالث اجباری است. تمام شرکتهای بیمه این مورد را ارائه میکنند. منظور از شخص ثالث در این بیمه چیست؟ در واقع با نوعی موقعیت روبهرو هستیم که سه طرف در آن حضور دارند؛ مالک خودرو بهعنوان شخص اول، شرکت بیمه بهعنوان طرف دوم ماجرا و شخص سوم یا همان ثالث که در حادثه رانندگی آسیب دیده است. این بیمه موقعیتهای زیر را پوشش میدهد:
- خسارتهای واردشده به اموال شخص سوم در حوادث رانندگی
- خسارتهای جانی واردشده به سرنشینان و مصدومان حوادث رانندگی
بیمه حوادث راننده
یکی از انواع بیمه خودرو بیمه حوادثی است که برای راننده رخ میدهد. فرقی نمیکند که راننده مقصر است یا خیر؛ در هر حال، خسارت حادثه به راننده پرداخت میشود. البته دقت کنید که بیمه حوادث راننده فقط مخصوص خسارتهای جانی است و موارد خسارتهای مالی را در برنمیگیرد.
بیمه خودروی بینالملل
بیمه خودروی بینالمللی از زیرشاخههای بیمه شخص ثالث است. نام دیگر بیمه بینالملل، بیمه کارت سبز خودرو هم هست. اگر به کشوری دیگر سفر کنید و حادثهای برایتان در رانندگی پیش بیاید، این بیمه خسارات را در چارچوب اختیارات و قوانینش تقبل میکند. البته یادتان باشد که بیمه بینالمللی در همه کشورها پذیرفته نمیشود و فقط در ۴۸ کشور قابلقبول است.
هزینه انواع بیمه خودرو و نحوه محاسبه آنها چگونه است؟
قیمت انواع بیمه خودرو همیشه یکی از موضوعات مهمی است که باید از آن سر دربیاورید. پس اجازه بدهید که هزینه بیمه ماشین برای هریک از انواع آن را برایتان بگوییم.
هزینه بیمه بدنه
قیمتی قطعی برای هزینه بیمه بدنه وجود ندارد و عوامل مختلفی در تعیین این مبلغ اثرگذارند. از عوامل اثرگذار، موارد زیر را به یاد داشته باشید:
- نوع، کاربری، سال ساخت و ارزش خودرو.
- وجود تخفیفاتی مانند خرید نقدی یا عدم خسارت باعث کاهش هزینه بیمه بدنه میشوند.
- پوششها و خدمات اضافی مختلفی وجود دارند که میتوانند باعث افزایش قیمت بیمه شوند.
هزینه بیمه شخص ثالث
هرسال، بیمه مرکزی حداکثر و حداقلی برای بیمه شخص ثالث در نظر میگیرد. عواملی مانند نرخ دیه و تعداد سیلندر هم روی تعیین این نرخ اثر میگذارند. شرکتها براساس مبالغ تعیینشده میتوانند اقدام به دریافت هزینه بیمه شخص ثالث کنند.
هزینه بیمه حوادث
شرکتهای بیمه در صورت بروز حادثه برای راننده، غرامت و هزینههای پزشکی درمان را پرداخت میکنند. حداقل مبلغی که در زمینه فوت راننده پرداخت میشود، معادل دیه مرد مسلمان است. هزینههای دیگر بنا به خدماتی که هر شرکت ارائه میدهد، متغیر است.
هزینه بیمه بینالملل
حق بیمه بینالملل خودرو هم مبلغی مشخص نیست و بنا به عوامل زیر میتواند قیمتهای مختلفی داشته باشد:
- نوع خودرو
- مدت سفر
- میزان تعهداتی که کشور مقصد و مبدأ برای پرداخت بیمه در نظر میگیرند.
مدارک لازم برای بیمه خودرو و تمدید هر یک چیست؟
برای هریک از انواع بیمه خودرو مدارک مخصوصی لازم است که در ادامه برایتان میگوییم.
بیمه بدنه
- اگر برای نخستینبار اقدام به خرید بیمه بدنه میکنید، فقط به ارائه کارت ماشین نیاز دارید. در صورت در دسترسنبودن کارت ماشین بهخاطر درگیربودن در فرایند شمارهگذاری پلاک از کارت سبز خودرو استفاده کنید.
بیمه شخص ثالث
- سوابق بیمهنامه قبلی
- اصل سند و بنچاق
- اصل کارت ملی صاحب وسیله
- تکمیل فرم پرسشنامه و امضای متقاضی بیمه
بیمه حوادث راننده
- بیمهنامه شخص ثالث مقصر (اصل و رونوشت)
- گواهینامه رانندگی فرد مقصر (اصل و رونوشت)
- کارت شناسایی و کارت خودروی ماشین مقصر (اصل و رونوشت)
- کروکی پلیس راهور یا گزارش کارشناسی رسمی دادگستری (اصل یا کپی برابر اصل)
- گزارش مقامات انتظامی (اصل یا کپی برابر اصل)
- مدارک و اوراق بازجویی (اصل یا کپی برابر اصل)
بیمه بینالملل
- اصل گذرنامه
- ارائه اصل گواهینامه بینالملل
- یک قطعه عکس
جریمه دیرکرد بیمه و روشهای کاهش جریمه چیست؟
دیرکرد در پرداخت حق انواع بیمه خودرو همراه با جریمههایی است. برای هر مورد، جریمهها به شرح زیر هستند:
جریمه بیمه شخص ثالث
- جریمه دیرکرد روزانه بیمه شخص ثالث مساوی است با تقسیم حق بیمه کامل بدون تخفیف سالانه هر خودرو بر ۳۶۵ روز.
- علاوه بر مورد بالا، جریمه دیرکرد روزانهای مخصوص به هر خودرو هم وجود دارد که از سوی شرکت بیمه مرکزی مبلغ آن اعلام میشود.
جریمه دیرکرد پرداخت بیمههای دیگر
دقت کنید که بیمههای دیگر به جز بیمه شخص ثالث اختیاریاند. برای همین است که دیرکرد در پرداختشان با جریمهای همراه نیست. اما بدانید که نپرداختن حق بیمه بهموقع میتواند باعث مخدوششدن تخفیفهایی شود که شرکت برای مشتریانش در نظر میگیرد.
شرایط تخفیفهای مربوط به هر بیمه چیست؟
شرکتهای مختلف با توجه به شرایطشان اقدام به ارائه تخفیفهای مختلف میکنند. اما درباره بیمه شخص ثالث و بدنه خودرو تخفیفهای مهمی وجود دارد که شناختشان برایتان خالی از لطف نخواهد بود.
بیمه بدنه
- تخفیف عدم خسارت؛ اگر در مدتزمانی که خودرو را بیمه کردهاید، دچار حادثه نشوید به شما بابت این موضوع تخفیف میدهند.
- تخفیف براساس نوع خودرو
- تخفیف برای خودروی صفر
بیمه شخص ثالث
- تخفیف عدم خسارت برای بیمه شخص ثالث هم وجود دارد.
همانطور که گفته شد، بنا به تمایل و استراتژی هر شرکت بیمه، تخفیفهای دیگری هم وجود دارد. برای آگاهی از آنها باید به کارشناسان هر شرکت مراجعه کنید
سقف تعهدات شرکتهای بیمه چقدر است؟
شرکتهای بیمه مختلف بنا به نرخ اعلامی از سوی شرکت بیمه مرکزی تعهداتی به مشتریان ارائه میکنند. حداقل مقدار تعهدات از سوی شرکت بیمه تعیین میشود اما شرکتهای گوناگون میتوانند گزینههای پیشنهادی مختلفی داشته باشند. برای آگاهی از سقف تعهدات هر شرکت باید با آنها صحبت و نرخهای اعلامیشان را بررسی کرد.
روشهای انتقال انواع بیمه چگونه است؟
امکان انتقال بیمههای مختلف هم وجود دارد. در ادامه میخواهیم درباره انتقال بیمه بدنه، شخص ثالث و حوادث راننده برایتان بگوییم.
بیمه بدنه
در شرایط زیر میتوانید بیمه بدنه را انتقال بدهید:
خواهان تغییر شرکت بیمهکنندهتان باشید.خودروی تازهای خریدهاید و میخواهید تخفیف عدم خسارتتان را برای بیمه وسیله تازهتان انتقال بدهید.بیمه شخص ثالث و حوادث راننده
بیمه شخص ثالث و حوادث راننده را هم میشود منتقل کرد. به این نکات دقت کنید:
انتقال تخفیف از خودروی یک فرد به خودروی دیگری متعلق به همان فرد (کاربری باید یکسان باشد)انتقالدادن تخفیف خودرو به خودروی بستگان درجهیک (کاربری باید یکسان باشد) منتقلکردن تخفیف از خودروی فرسوده به خودروی جدید اما کارکرده مالکاگر بیمهنامه گم شد چه کنیم؟
گمشدن بیمه شخص ثالث نیاز به پیگیری سریع و فوری دارد. نداشتن مدرک این بیمه میتواند منجر به جریمهشدن شود. اما برای بیمههای اختیاری حساسیتهای کمتری وجود دارد.
پس از گمشدن بیمه شخص ثالث باید به شرکت بیمه مراجعه و گواهی شخص ثالثتان را دریافت کنید. در واقع، اگر بیمه شخص ثالث شما گم شود، بیمهگر گواهی مفقودی در اختیارتان میگذارد. ارزش قانونی این گواهی بهاندازه اصل مدرک بیمه شخص ثالث است.با گمشدن بیمه بدنه، لازم است که به شرکت بیمه مراجعه و درخواست صدور بیمه المثنی بدهید.نحوه دریافت خسارت از شرکتهای بیمه چگونه است؟
برای دریافت خسارت بیمههای مختلف چه مراحلی را باید طی کنید:
بیمه شخص ثالث اگر کروکی تصادف موجود نباشد، دو طرف حادثه باید با مدارکشان (بیمهنامه، مدارک ماشین، گواهینامه) به مرکز پرداخت خسارت مراجعه کنند.اگر دو طرف توافق کرده باشند و پای سازش بهمیان باشد، راننده متضرر با مدارک خود راهی شرکت بیمه میشود.در صورتی که خسارت جانی به میان باشد، نیاز به ارائه کروکی و مدارک مقصر، گزارش نیروی انتظامی و دادگاه، نظر پزشکی قانونی، اوراق بازجویی، خلاصه پرونده پزشکی فرد آسیبدیده و مدارک فوت (در صورت مرگ) به شرکت بیمه وجود دارد.بیمه بدنهاگر دارنده بیمه بدنه مقصر باشد و وسیلهاش آسیب ببیند، بیمه بدنه خسارات او را تقبل میکند.اگر بیمهگذار یا همان دارنده بیمه مقصر نباشد، بیمه شخص ثالث طرف خاطی خسارات او را پرداخت میکند و اگر سقف خسارات بیشتر از بیمه شخص ثالث باشد، امکان استفاده از بیمه بدنه وجود خواهد داشت.بهترین بیمه برای خودرو چیست؟
واقعیت این است که انتخاب بهترین بیمه کاملا به شرایط شما بستگی دارد. هر شخص هنگام انتخاب بیمه مناسب خود باید موارد زیر را در نظر بگیرد:
اعتبار و توان مالی شرکت بیمهرضایت بیمهشدگان قبلیخدمات و سطح پوششدهی شرکتصدور بیمهنامه در زمانی کوتاهتخفیفات ارائهشده از سوی شرکت بیمهسنجش نیازها و خواستههای خود از خدمات شرکت بیمه.
در نظر داشته باشید بیمهای که امسال انتخاب میکنید ممکن است سال دیگر و یا در شرایط دیگر برایتان مناسب نباشد. این را هم بدانید که تبلیغات زیادی پیرامون انتخاب بهترین بیمه وجود دارد؛ حواستان را جمع کنید که در دام آنها نیفتید. معیار انتخاب، شرایط خود شما با توجه به موارد بالاست. پس قبل از انتخاب، شرایط شرکتهای بیمههای مختلف را به دقت مطالعه و بعد تصمیمگیری کنید.
در آخر
آشنایی با انواع بیمه خودرو میتواند به شما در تصمیمگیری بهتر برای استفاده از خدمات شرکتهای مختلف کمک کند. خرید بیمه یعنی آیندهنگری و البته هوشمندی. پس حواستان به آن باشد و در این زمینه کوتاهی نکنید.
گرد آورنده:حسن شاه حسینی