اقتصادناب_این که با وجود سهم سه درصدی دلار منوچهری از کل مبادلات(به قول رییس بانک مرکزی)، نوسانات لحظهای قیمت صرافیها، به محور اقتصاد ایران تبدیل شده، ظاهرا به راهبرد «اتوپایلوت» دولت در اقتصاد بازمی گردد.
سرویس سیاست اقتصادناب – در هفتههای اخیر، نوسانات ارزی در چهارراه استانبول و خیابان منوچهری، تبدیل به نبض پرتلاطم اقتصاد ایران شده است که مهمترین تاثیر این بی ثباتی در زندگی عامه مردم، نوسانات در قیمت کالاهای معیشتی روزمره مردم است که به بهانه بالا رفتن قیمت «دلار»، بدون هیچ مبنا و معیار مشخصی سیر صعودی پیدا می کنند.
چند نکته بسیار مهم در این مورد وجود دارد که معمولا در تحلیلها از قیمت ارز و تاثیر آن بر افزایش چشمگیر قیمت کالاهای اساسی چندان در نظر گرفته نمی شود.
اصولا بخش عمدهی مواد اولیه تولید که بخاطر «مزیت رقابتی» و قیمت تمام شده ترجیحا به صورت واردات تامین می شوند(مثل همه جای دنیا)، در حوزههای مختلف تولید، از سال قبل و برای دستکمک یک سال تولید از سال گذشته و با نرخهای ۳۵۰۰ تا ۳۸۰۰ تومان وارد شده و در سولههای وابسته به کارخانهها انبار شدهاند. از سوی دیگر، نه دستمزد کارگر، نه قیمت آب و برق و انرژی نسبت به سال قبل تغییر کرده است. پس قطعا، این مساله که افزایش روزانه و حتی ساعتی قیمت دلار، بلافاصله خود را در افزایش قیمت کالاها در قفسه سوپرمارکت ها و فروشگاهها خود را نشان دهد، عمدتا به خیانت توزیعکنندگان عمده، فروشندگان عمده و بخشی از خرده فروشان بازمی گردد.
مسالهای که به این امر دامن می زند، سیاست «خودتنظیمی» است که در سالهای اخیر دولت در حوزه اقتصاد و بازار در پیش گرفته و سیستم نظارت و تنظیم قیمت را به ضعیفترین سطح رسانده است. بنا بر قراین مختلف، تیم اقتصادی دولت (نوبخت، نهاوندیان و نیلی) در کنار برخی چهرههای کابینه چون عباس آخوندی، کاملا موافق آزادسازی کامل در قیمتها و انحلال همه نهادهای قیمتگذار و تنظیم کننده بودهاند. در نتیجه ضعف نظارت در سالهای اخیر که محصول این «بازارگرایی مبتذل» و ذهنیت منسوخ و عقبمانده تیم اقتصادی دولت است، یک نوع «پانیک» (هراس) در ذهنیت بخش قابل ملاحظهای از مردم به وجود میآید که چون دولت نمی خواهد یا نمی تواند قیمت کالاهای اساسی را تثبیت کند، پس ممکن است بازار دچار گرانی و کمبود شدید شود و همین میل به هجوم به بازار و خرید هر چه بیشتر و انبار کردن را در اقشار مختلف جامعه تشدید می کند و همین صحنههای ناخوشایند هجوم به قفسههای فروشگاه برای خرید پوشک، رب گوجه، دستمال کاغذی، روغن و …را در فروشگاههای زنجیرهای ایجاد می کند که این روزها شاهدیم.