تعدیل حق بیمه بهدلیل افزایش نرخ ارز
رئیسکل بیمه مرکزی از تعدیل نرخ بیمهها در سال ۹۷ خبر داد و گفت: ارز شرکتهای بیمه برای پرداخت خسارت بر مبنای نرخ ارز سامانه نیما محاسبه شده، ولی تعدیل در سال جاری یا اول ۹۸ صورت میگیرد.
به گزارش اقتصادناب، غلامرضا سلیمانی در نشست خبری خود با خبرنگاران در حاشیه پنجمین نمایشگاه بانک، بورس، بیمه و خصوصیسازی گفت: بعد از تغییرات نرخ ارز تقریباً هر خسارتی که قرار باشد در بخشهای پوشش بیمهای که مبتنی بر پرداخت ارزی است، انجام شود، با نرخ سامانه نیما صورت میگیرد، بهعبارتی ما تغییر پایهای در پرداخت ارز داریم و باید ریالی را که داریم تبدیل به یورو کنیم که این مسئله، مشکلساز شده است و زمانی که تبدیل ریال به ارز صورت میگیرد، بهنوعی هزینه سنگینی به شرکتهای بیمه تحمیل خواهد شد.
تعدیل نرخ بیمهها بهدلیل افزایش نرخ ارز
رئیس کل بیمه مرکزی افزود: پیش از این صحبت از آن بود که در زمان تبدیل ریال به ارز، محاسبه بهنرخ بازار آزاد صورت گیرد که این قطعاً برای بیمهها مشکلساز شده بود؛ اما اکنون با همکاری بانک مرکزی، نرخ ارز در محاسبات بیمهای، از ارز آزاد به نرخ سامانه نیما تبدیل شده که این خود یک مرحله پیشرفت است، از سوی دیگر، اگر خسارتی هم ایجاد شود، هزینه بالایی را برای شرکتهای بیمه دارد و این حرف درستی است که تعدیل در نرخ بیمهها باید صورت گیرد، بنابراین تلاش بر این است که بتوانیم برای سال ۹۷ اگر خسارتی رخ دهد، محاسبات با ارز نیمایی باشد، پس تعدیلی را هم در نرخهای بیمه انجام خواهیم داد.
سلیمانی گفت: با توجه به اینکه اکنون ماه هشتم سال فرا رسیده است، اگر نتوانستیم قضیه تعدیل نرخهای بیمه را حل کنیم، از سال ۹۸ آن را اجرایی خواهیم کرد و امیدواریم خسارت ارزی آنچنانی، ایجاد نشود.
وی تصریح کرد: اثر این تغییرات نرخ ارز را در صنعت بیمه مشاهده خواهیم کرد؛ این در حالی است که هنوز این موضوع در دستور کار شورای عالی بیمه قرار نگرفته است.
سلیمانی همچنین گفت: وقتی که یک پوشش بیمهای ارزی انجام میدهیم، پرداخت آن نیز ارزی است، به همین دلیل پرداخت ارز در مقابل خسارت، به این برمیگردد که ما چهنرخی را بهعنوان پوشش بیمهای، مدنظر محاسبات قرار دهیم، این باید عددی باشد که در زمان جبران خسارت، ریسک را کاهش دهد، به همین دلیل تغییری باید در نرخ بیمه انجام شود.
وی اظهار داشت: ما بهدنبال این بودیم که ارز ۴۲۰۰تومانی بگیریم، ولی این اتفاق نیفتاد و معمولاً پرداخت خسارت از حساب ارزی شرکتهای بیمه انجام میشد، به این معنا که اگر پوشش ارزی برای برخی پتروشیمیها، پالایشگاهها و کشتیها و هواپیماها باشد، از محل ارز شرکتهای بیمه پرداخت صورت میگرفت.
اوراق بهادارسازی بیمهای امسال منتشر میشود
وی با بیان اینکه “امیدوارم قبل از سال ۹۷ بتوانیم اوراق بهادارسازی بیمهای را منتشر کنیم”؛ گفت: نامهای از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار دریافت کردهایم، این در حالی است که ارکان لازم را نیز معرفی خواهیم کرد.
رئیس کل بیمه مرکزی همچنین ابراز کرد: کمیته فقهی موافقت لازم را برای صدور اوراق بهادار بیمهای صادر کرده است، اما به یکسری ارکان برای تضامن اوراق منتشرشده نیاز داریم که آن ارکان را نیز معرفی کردهایم و جلسات آن نیز در حال برگزاری است.
تشکیل کمیته صیانت برای ادغام شرکتهای بیمه مشکلدار
سلیمانی با اظهار اینکه “شرکتهای بیمهای را که نتوانند خود را بهروزرسانی کرده و اصلاح ساختار داشته باشند، رها نمیکنیم”، گفت: این شرکتها باید در فرصت زمان تعیینشده، مسئله خود را حل کرده و یا ادغام شوند، در این راستا کمیته صیانت نیز برای بررسی شرکتهای بیمهای مشکلدار، تشکیل شده و در آن کمیته نیز، تصمیمگیری لازم صورت میگیرد که آیا شرکت میتواند اصلاح ساختار انجام دهد یا اینکه باید ادغام شود.
وی تصریح کرد: اگر شرکت بیمهای از نظر درآمدی و ذخایری که لازم است در حسابها اعمال شود، کار را پیش برد، ادغام انجام نمیشود، اما اگر ساختار مالی طوری باشد که اصلاح نمیشود، به هر حال ادغام انجام میشود. کمیته صیانت در حال برگزاری جلسات است و تک تک شرکتهایی را که مشکل دارند بررسی خواهیم کرد.
آماده تأسیس شرکتهای مشترک بیمهای با خارجیها هستیم
سلیمانی اعلام کرد: با همکاری شرکتهای خارجی آماده هستیم که در ایران شرکت مشترک تشکیل داده و از تجربیات مؤسسات بیمهای خارجی و دانش فنی آنها استفاده نماییم.
وی اظهار داشت: برنامه جدید بیمه مرکزی این است که از نزدیک همه شرکتهای بیمهای مورد بازدید قرار گرفته و مشکلات آنها نیز با حضور کارشناسان آن شرکتها و هیئت عامل بیمه مرکزی، بررسی شود. امیدواریم برنامه بعدی نیز انجام شود؛ ضمن اینکه در بحث نظارت میدانی نیز ضرورت دارد که فعالتر عمل کنیم، پس، از معاونت نظارت بیمه مرکزی انتظار داریم که نظارت اطلاعاتی، مالی و علمی را نیز صورت دهد.
انتشار فهرست شرکتهایی که اجازه صدور بیمه شخص ثالث ندارند
سلیمانی در خصوص انتشار فهرست شرکتهایی که اجازه خواهند داشت بیمه شخص ثالث را صادر نمایند، گفت: این فهرست منتشر خواهد شد و شرکتهایی را که مجوز ندارند، هم اطلاعرسانی میکنیم و هم شرکتهای مشکلدار را نیز به مردم معرفی خواهیم کرد. تا یک ماه آینده نیز این فهرست منتشر میشود.
وی اظهار داشت: یکی از سیاستهای بیمه مرکزی این است که شرکت بیمه دولتی نداشته باشیم، فقط شرکت بیمه ایران باید دولتی باقی بماند، البته اکنون دولت در سه شرکت بیمهای نیز در قالب سهام عدالت، هنوز دخالت دارد و امیدواریم با همکاری سازمان خصوصیسازی، موضوع سهام عدالت را در شرکتهای بیمهای حذف کنیم و بهطور کلی شرکت بیمهای خالص داشته باشیم.
سلیمانی با اشاره به تحریمهای آمریکا علیه صنعت بیمه گفت: شرکتهای بیمه اتکایی که با ایران کار میکردند، بهدلیل فشار آمریکا با ایران قطع همکاری کردهاند.
وی تصریح کرد: اگر سه ضلع بیمه، بورس و بانک با هم همکاری مناسب نداشته باشند، ثبات مالی در کشور اتفاق نمیافتد، و اگر هماهنگی لازم در این سه ضلع وجود نداشته باشد، این موفقیت حاصل نخواهد شد، این در حالی است که این موضوع با رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان بورس، در میان گذاشته شده است، البته این کار بسیار سخت است، نیاز به حمایت، قانون و قوانین و مقررات دارد؛ البته کمیته ثبات مالی نیز تشکیل خواهد شد تا ابزارهای مورد نیاز برای ثبات مالی و همکاری میان سه بخش مذکور را فراهم نمایند.