اقتصادناب_بررسی چالش های شرکت بیمه کارآفرین در بیمه های عمر و سرمایه گذاری.
این اتفاق متاسفانه در خصوص سود مشارکت سال ۱۳۹۵ هم رخ داده و در زمان قانونی که انتهای سال ۱۳۹۶ بوده اعلام نشده و اکنون که به انتهای تیرماه رسیدم و می بایست مجامع سود سال ۱۳۹۶ را اعلام کنند هنوز سود سال ۱۳۹۵ بیمه کارآفرین اعلام نشده است.
اقتصادناب/ یادداشت وارده : حدود سه سال است که در شرکت بیمه کارآفرین وضعیت سرمایه گذاری و سود بیمه های عمر نابسامان شده و بر فعالیت نمایندگان و کارگزاران، خریداران و مشتریان فعلی شرکت تاثیر داشته است تا جایی که بازخرید بیمه نامه ها افزایش یافته، برخی از نمایندگان از همکاری با شرکت انصراف داده و کارگزاران تمایل چندانی در خصوص همکاری با این شرکت در رشته عمر ندارند.
اگر بخواهیم به ریشه رشد بیمه عمر و سرمایه گذاری در این شرکت اشاره کنیم باید مدیون زحمات آقای خلیلی فر باشیم که با طراحی بیمه نامه عمر و سرمایه گذاری تحرکات مثبتی را در بازار بیمه عمر کشور آغاز کردند و با انتخاب روش پرداخت سالانه بجای اقساط ماهانه و… مشتریان هدف خود را افراد ثروتمند انتخاب نمودند و پیش بینی ۱۰% از سهم بازار بیمه عمر کشور را در برنامه قرار دادند.
باید گفت ، اولین مشکل بیمه کارآفرین در زمان فعلی ، عدم تطبیق بیمه نامه با شرایط روز بازار بود که علیرغم ورود رقبا و امکان پرداخت های متنوع و جدید، شرکت بیمه کارآفرین تغییری در بیمه نامه ایجاد نکرد و موجب اعتراضات نمایندگان شرکت شد.
مشکل دوم از سال ۱۳۹۵ آغاز شد و طبق سنوات گذشته بیمه کارآفرین در تیرماه سود مشارکت سال قبل بیمه های عمر را اعلام می کرد، این اتفاق در سال ۱۳۹۵ رخ نداد. مطابق آیین نامه ۶۸ شرکت های بیمه تا انتهای سال بعد فرصت اعلام و واریز سود مشارکت در منافع بیمه های عمر را دارند. یعنی شرکت بیمه کارآفرین تا انتهای سال ۱۳۹۵ فرصت اعلام سود مشارکت در منافع بیمه های عمر در سال ۱۳۹۴ را داشته است.
اعلام سود مشارکت در بیمه کارآفرین در اردیبهشت سال ۱۳۹۶ انجام شد و تا خرداد ماه ثبت سیستم شد. حال سوال اینجاست که این مسئله چقدر اهمیت دارد و چرا بیمه مرکزی اخطاری به شرکت نداده است اگر به آمار رسمی بیمه مرکزی در سال ۱۳۹۴ نگاهی داشته باشیم شرکت بیمه کارآفرین حدود ۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۶۰۰/۳ ریال حق بیمه عمر جذب کرده و سود مشارکت در منافع اعلامی ۲% بوده یعنی حدود ۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۷۲ ریال سود بیمه گذاران بوده که می توانستند در تیر ماه ۱۳۹۵ واریز کنند ولی این اتفاق رخ نداده است.
اگر با دقت به مسئله نگاه کنیم بازخرید بیمه نامه ها دائمأ در حال انجام است و از تیر ماه ۱۳۹۴ تا خرداد ماه ۱۳۹۵ تعداد زیادی بیمه نامه فسخ شده است و سود مشارکت(که حق مسلم آنها بوده و حق الناس محسوب می شود) به بیمه گذارانی که بازخرید کرده اند پرداخت نشده است. با وجود اینکه این مبلغ جز سود شرکت شناسایی شده، به صاحب اصل سود که بیمه گذار بوده پرداخت نگردیده!! علاوه بر آن سود ناشی از سرمایه گذاری حدود ۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۷۲ ریال تا زمان واریز به حساب بیمه گذاران(خرداد ماه ۱۳۹۵) مبلغ چشمگیری شده و باعث طمع برای انجام مجدد این تخلف شده است. این اتفاق متاسفانه در خصوص سود مشارکت سال ۱۳۹۵ هم رخ داده و در زمان قانونی که انتهای سال ۱۳۹۶ بوده اعلام نشده و اکنون که به انتهای تیرماه رسیدیم و می بایست مجامع سود سال ۱۳۹۶ را اعلام کنند هنوز سود سال ۱۳۹۵ بیمه کارآفرین اعلام نشده است. با توجه به افزایش حق بیمه های جذب شده در سال ۱۳۹۵ قطعاً سود شرکت بیمه بواسطه عدم پرداخت سود مشارکت بیمه گذاران بیشتر می باشد.
لازم به ذکر است شرکت بیمه کارآفرین در سود اعلامی سال ۱۳۹۴ میان بیمه گذاران قدیم و جدید خود تفاوت قائل شده و به بیمه گذاران قدیم ۱۷% سود اعلام کرده و به بیمه گذاران جدید ۲۰% که این خود جزء موارد نادر در بیمه های عمر دنیاست…
آیا وظیفه بیمه مرکزی حفظ حقوق بیمه گذار و جلوگیری از چپاول حق الناس نیست؟! این سود اعلام نشده و واریز نشده چه مبلغی می باشد و کجا هزینه شده است؟ آیا شرکت های بیمه میتواند از محل این مبالغ در افزایش سرمایه، پاداش هیات مدیره و … هزینه کنند؟
امید است با تغییرات جدید در بیمه مرکزی نظارت بر این گونه موارد تخصصی با قدرت و فشار بیشتری انجام شود تا شرکت های بیمه نتوانند از حدود قانونی تجاوز نمایند.