اجتماعیاخبار مهماقتصادیصنعت،معدن و تجارتمصاحبهمقالاتویژهپیشخوان

گفتگوی دکتر سهراب دل انگیزان با پایگاه تحلیلی خبری اقتصاد ناب

سهراب دل انگیزان در گفتگو با خبرنگار اقتصادناب درخصوص دیدار اقتصاددانان با رئیس جمهور تشریح کرد:

دراین نشست دکتر روحانی ازمسایل ومشکلات روز جامعه گفت وبا متنات وصبر شنونده ی تمام انتقادات مدعوین جلسه شدند،اقتصاددانان پیشنهاداتی را به رییس جمهور ارائه نمودنددکتر روحانی از راهکارها ،موانع ومحدودیت های اقتصادی سخن به میان آورد ونوید این را دادند که قراراست جامعه شناسان هم به این نشست مشورتی دعوت شوند.در ابتدای جلسه ریاست محترم جمهور نکاتی بیان کردند که نشان میداد به صورت نسبی تسلط ایشان بر مسائل اقتصادی و مشکلات موجود مناسب است و وقوف جامعی نسبت به مشکلات دارند هرچند این وقوف و تسلط ممکن است بر راهکارها و سیاستهای مناسب به این قوت نباشد.از این که افراد دعوت شده از همه طیفهای فکری و نظری متفاوت در حوزه نحله های فکری اقتصاد بودند خود نشان از ترکیب مناسب دعوت شدگان بود و میتوانست ابعاد متفاوتی از شرایط کنونی اقتصاد جامعه را بیان نماید.
بحثهای ارائه شده بخشی زیر ساختی و نهادی بود که عمیقاً جامعه اقتصادی کشور را به شیوه ای نهادی و ساختاری به تحلیل می کشید. عدم توجه به این نکات توسط دولت و نظام میتواند خسارتهای بالایی در آینده به بار بیاورد که خوب ریاست محترم جمهوری بخشی از این مسائل را پذیرفتند.

دل انگیزان تحلیل خودازین نشست را چنین بیان نمود؛نشست خوبی بود اما کارا وراهگشا نمیباشد،ابتدا باید مسئله شناسی شودو بعد راه کار ارائه گردد.

وی افزود:پیشنهادهای ساختاری میان مدت وکوتاه مدت در نشست ارائه شد،اما مسئله مهم این است که به صورت اجرایی درآید.

دل انگیزان پیشنهادخودرا چنین ابراز داشت؛۱)باید شورای مشاوران اقتصادی رییس جمهور تشکیل شودواین شورا کمیته های تخصصی داشته باشد.۲)همه ی اقتصاددانان درصورت تمایل پای کاربیایند واز همه طیفی درشورا حضور داشته باشند ۳)بخش دولتی مثل سازمانها ونهادها واتاقهای بازرگانی دعوت شوند۴)ابتدا کل مباحثات اقتصادی ایران و سپس مسئله شناسی انجام گیرد.

این اقتصاددان از شرایط اقتصادی کشور چنین گفت؛شرایط فعلی تابع مجوعه ایازمتغیرهاست شرایط اقتصادی ایران،یک شرایط بلندمدت است بخش عمده ای از شرایط اقتصادی کشورناشی از الگوهای رفتاری مردم ایران است.

مردم ازنگاه دل انگیزان طبق ۳روش رفتاری عمل کرده اند ؛۱)عقلانی ۲)احساسی و عاطفی ۳)ترکیبی ازهردو، بخش عمده مباحث اقتصادی ایران ناشی از رفتاراحساسی وعاطفی است و درواقع مردم ایران دربسیاری از مواقع واکنشی هیجانی دارند و باهمان هیجان تصمیم میگیرند.که نتیجه مستقیم آن شکست و افول میباشد.

وی درلابه لای توصیفات خود بیان داشت؛پس انداز دربین مردم ایران نزدیک به ۵۰ سال است که رنگ باخته و علت عمده ی آن اکتفا کردن به حقوق کارمندی و تامین شدن از طرف دولت با درامد نفتی میباشد.جامعه ای که پس انداز ندارد یعنی سرمایه گذاری ندارد.وبه تبع آن انباشت سرمایه وجود نخواهد داشت.جامعه ای که این فاکتور را نداشته باشد.قدرت ایجاد اشتعال را ازدست خواهد داد.

این اقتصاددان گفت:یکی از راه های پیشنهادی من برای دولت باز آفرینی شغل ها و حرفه های فنی است نه دکتر و مهندس پروری.به طور مثال یک مهندس ممکن است به علت اشباع گرایشش بیکار گردد اما یک مکانیک ،نجار و… هیجوقت بیکار نخواهد شد .

دکتردل انگیزان تصریح کرد:چشم مردم نباید به دست دولت باشد و بجای اینهمه تحصیلکرده ی بیکار که هنری جز درسخواندن نداشته اند،دولت باید نخبه پروری در گرایشات فنی کند .

وی گفت:راهکار اصلی و منطقی باید ایجاد شود؛

۱)اصلاحات عمیق اقتصادی

۲)جراحی پول

۳)اصلاح سیستم بانکی

۴)طراحی یک پول جدید با قوانین و مقررات جدید.

۵)ایجاد پشتوانه

۶)خلق پول اضافه ممنوع

دل انگیزان مباحث خود را باارائه چند نکته جمع بندی نمود:

در پایان چند پیشنهاد کاربردی به ریاست محترم جمهور برای بهبود استفاده از ظرفیت اقتصادانان کشور را دارم:
۱.شورای مشاوران اقتصادی ریاست جمهوری را تشکیل داده و به صورت رسمی این نهاد را در خدمت اقتصاد کشور قرار دهید. لازم است این شورا همه گروهها و نحله های فکری اقتصاددانان موجود کشور و حتی خارج کشور منتخب و مدعو را دربر بگیرد.
۲.لازم است در درون این شورا کمیته های تخصصی و فنی برای تحلیل، چکش¬کاری و یافتن راهکار و سیاستهای اجرایی تشکیل و اقتصاددانان منتخب شورا و حتی بیرون از شورا در این کمیته ها عضو باشند.
۳.لازم است تا مسائل اصلی اقتصاد کشور مانند اصلاح نظام پولی و بانکی، اصلاح نظام ارزی، اصلاح نظام تامین مالی دولت، اصلاح بازار کار، اصلاح در حکمرانی و… همه در ابتدا به صورت مسأله شناسی مورد بررسی قرار گیرند و پس از مسأله یابی و تشریح و نگارش مسأله، در کمیته های تخصصی مورد بحث و بررسی قرار گیرند و نتایج این کمیته ها پس از طرح در شورای مشاوران اقتصادی ریاست جمهوری، به عنوان یک پیشنهاد در اختیار دولت قرار گیرد.
توفیق و بهروزی را برای هم وطنان عزیزم خواستارم
امید که روزهای نگرانی با امید و بهروزی جایگزین گردند.

گردآورنده :سارامهاجرانی

نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا