اخبار مهماقتصاد و داراییاقتصادیبیمهپول وسرمایهپیشخوان

هر پرسنل چقدر برای صنعت بیمه درآمد جذب کرد؟ / توزیع کارکنان صنعت بیمه بر حسب مدرک تحصیلی

به گزارش اقتصادناب به نقل از نشریه تخصصی بیمه داری نوین بر اساس سالنامه آماری صنعت بیمه جمع تعداد کارکنان صنعت بیمه (بیمه مرکزی و شرکت‌های بیمه‌ای کشور) در سال ۱۴۰۰ به ۲۳,۲۰۳ نفر رسیده که این تعداد نسبت به سال قبل از آن رشد حدود ۲ درصدی همراه شده است.

در این میان سهم بیمه مرکزی از تعداد کل کارکنان صنعت تنها حدود ۲ درصد بوده است. بیمه ایران به عنوان تنها شرکت بیمه دولتی حدود ۱۸ درصد از تعداد کل پرسنل را به خود اختصاص داده است. ۸۰ درصد دیگر کارکنان صنعت، همگی در شرکت‌های خصوصی و خصولتی صنعت بیمه در حال فعالیت هستند.

بر اساس آمار اعلام شده تعداد کارکنان بیمه ایران در سال ۱۴۰۰ تعداد ۴۲۳۳ نفر بوده است. شرکت‌های بیمه آسیا و دانا نیز در این زمینه در رده‌های بعدی جای دارند. در سوی مقابل شرکت بیمه اتکایی سامان در که در سال ۱۴۰۰ مراحل تأسیس خود را سپری می‌کرده  تنها ۲ نفر پرسنل داشته است. تعداد کارکنان بیمه مرکزی نیز در این سال ۴۷۴ نفر بوده است.

با توجه به اینکه اندازه شرکت‌ها بیمه با یکدیگر تفاوت قابل توجه دارد، مقایسه صرف تعداد پرسنل شرکت‌های بیمه با هم اطلاعات گمراه‌کننده‌ای در اختیار قرار می‌دهد. برای تعدیل این موضوع می‌توان نسبت هزینه‌های عمومی و پرسنلی هر شرکت (به عنوان شاخص ریالی تعداد پرسنل هر شرکت) بر درآمد حق بیمه ناخالص را به عنوان ملاکی برای مقایسه شرایط پرسنلی شرکت‌ها با در نظر گرفتن اندازه هر کدام به کار برد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در کل صنعت بیمه هزینه‌های عمومی و اداری معادل حدود ۹ درصد از درآمد ناخالص حق بیمه است. با این همه این نسبت بنا به شرایط، در شرکت‌های مختلف متفاوت است.

یکی دیگر از معیارهای سنجش در حوزه منابع انسانی در صنعت بیمه، سرانه درآمد هر نفر از پرسنل است. این نسبت تقسیم درآمد حق بیمه ناخالص هر شرکت بر تعداد پرسنل آن شرکت حاصل می‌شود و نشان می‌دهد که به صورت میانگین هر نفر از پرسنل چه میزان درآمد حق بیمه ناخالص برای شرکت داشته است.

بر اساس آمار در صنعت بیمه به صورت متوسط هر نفر از پرسنل حدود ۳۸.۵ میلیارد ریال درآمد حق بیمه ناخالص برای صنعت جذب کرده است. با این حال این رقم بنا به شرایط در شرکت‌های مختلف متفاوت است. بالاتری رقم به شرکت بیمه دی با درآمد حق بیمه سرانه حدود ۸۶ میلیارد ریال تعلق دارد. کمترین مقدار درآمد حق بیمه ناخالص سرانه به شرکت‌های بیمه آرمان، حافظ، کارآفرین و حکمت با حدود ۱۰ میلیارد ریال مربوط است.

فارغ از توجه به آمار کمی تعداد پرسنل، توجه به ویژگی‌های کیفی پرسنل همواره از اهمیت بالاتری برخوردار بوده است. هر چند نمی‌توان کیفیت کاری واقعی نیروهای انسانی را با معیار‌های در دسترس سنجید؛ اما به جهت بررسی این سطح به ناچار باید از سنجه‌هایی برای برآورد سطح کیفی آنان استفاده کرد. یکی از تقسیم‌بندی‌های انجام‌شده برای کارکنان شرکت‌های بیمه‌ای تقسیم‌بندی آنها بر اساس مدرک تحصیلی است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد حدود نیمی از کارکنان صنعت بیمه با مدرک لیسانس در حال فعالیت هستند. حدود یک‌چهارم این افراد نیز مدرک فوق لیسانس یا بالاتر دارند. حدود کمتر از یک‌چهارم پرسنل نیز فوق دیپلم یا مدرک پایین‌تر از آن را دارند.

بررسی تفکیکی مدارک تحصیلی پرسنل شرکت‌های بیمه نیز حکایت از آن دارد که در اغلب شرکت‌ها، بخش عمده پرسنل با مدرک لیسانس استخدام شده‌اند. به صورت کلی شرکت‌های بیمه قدیمی‌تر وزن کارکنان به مدرک تحصیلی پایین‌تر بیشتر است؛ مثلاً بیش از ۴۰ درصد کارکنان شرکت بیمه ایران مدرک تحصیلی فوق دیپلم یا پایین‌تر دارند. در بیمه مرکزی و شرکت بیمه اتکایی امین بیش از ۶۰ درصد حدود پرسنل مدارک فوق لیسانس یا بالاتر دارند.

یکی دیگر از معیار‌های سنجش کارایی پرسنل، تجربه است که عمدتاً بر حسب سنوات خدمت آنها سنجیده می‌شود. آمار‌های منتشرشده در سالنامه آماری بیمه نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۰ حدود ۵۷ درصد پرسنل صنعت، کمتر از ۱۰ سال سابقه کاری داشته‌اند. این موضوع نشان‌دهنده آن است که صنعت بیمه در زمره صنایعی است که پرسنل آن عمده جوان و با سابقه کم هستند. قدمت پایین تأسیس برخی از شرکت‌های تازه‌تأسیس و همچنین پایین بودن سطح حقوق پرسنل نسبت به برخی دیگر از صنایع می‌تواند از دیگر دلایل جوان و کم تجربه بودن پرسنل در صنعت بیمه باشد.

بررسی سابقه کاری پرسنل در به تفکیک شرکت‌های بیمه‌ای، اطلاعات جالبی به دست می‌دهد. اطلاعات نشان می‌دهد در بیمه مرکزی نزدیک به ۴۰ درصد و در شرکت‌های بیمه ایران، آسیا، البرز و دانا بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از پرسنل سابقه کاری بالای ۲۰ سال دارند. در سوی مقابل شرکت‌های تازه تأسیس تقریباً تمامی پرسنل سابقه کاری کمتر از ۱۰ سال دارند.

نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا