اخبار مهماقتصاد و داراییاقتصادیاملاک و مسکنبیمهپول وسرمایهپیشخوان

ماجرای خانه های شهرک غرب و طرح بیمه ای ناموفق بیمه ایران چیست؟!

غلامحسین جباری ، چهره شاخص صنعت بیمه ایران که در بیست و سومین همایش بیمه و توسعه نیز از وی به عنوان چهره ماندگار صنعت بیمه تقدیر شد در گفتگوئی با ریسک نیوز که در پژوهشکده بیمه انجام شد خاطرات و وقایع جالبی را از گذشته های دور عنوان کرد.

جباری که ریاست اداره بیمه عمر  شرکت بیمه ایران را در کارنامه کاری خود دارد برگی از تاریخ بیمه ایران در فروش بیمه های عمر را ورق زد که در نوع خود  جالب به نظر می رسد.

وی می گوید: در سال ۴۲ که رئیس اداره بیمه عمر شرکت سهامی بیمه ایران بودم در پی طرح جدید بیمه ایران با نام طرح نوین بیمه عمر ، ۴۲ بیمه نامه صادر کردم.

وی با بیان اینکه این طرح با ابداع و ابتکار دکتر مشرف نفیسی ، مدیر عامل فقید بیمه ایران پیاده سازی و طرح ریزی شد، اذعان می دارد: در این طرح افراد تحت پوشش بیمه عمر ایران در می آمدند و به جای سرمایه بیمه ای یک دستگاه مسکن به انها تعلق می گرفت.

جباری که حدود شش سال نیز قائم مقامی بیمه ایران را بر عهده داشته در ادامه می گوید: همین شهرک قدس (شهرک غرب) که ملاحظه می کنید ان زمان متعلق به بیمه ایران بوده است در واقع بیمه ایران این منطقه را خریداری کرده بود تا برای مشتریان بیمه عمر خانه سازی کند و به جای اینکه سرمایه نقدی به انها بدهد مسکن در اختیار انها قرار دهد.

از وی پرسیدیم آیا این اتفاق افتاد و وی گفت: نه تنها این اتفاق نیفتاد که به نوعی بعدها من نیز درگیر این ماجرا شدم.

وقتی از وی علت این ماجرا را  سوال کردیم پاسخ داد: این طرح سال ۳۸ با تبلیغات زیادی آغاز بکار کرد و من نیز در ان زمان در فرانسه مشغول به تحصیل بودم و به یاد دارم که در دانشگاه باید هر دانشجویی با دو ساعت زمان یک کنفرانس ارایه می کرد و سایرین باید اظهار نظر می کردند در این راستا به من پیشنهاد شد به موضوعی در خصوص ایران بپردازم.

جباری ادامه می دهد: من نیز طرح نوین بیمه ایران را انتخاب کردم و با تحقیق و بررسی در روز کنفرانس از مزایای این طرح دادسخن دادم، ولی صحبتهای من که به پایان رسید باران انتقاد بر من خراب شد، چرا که معتقد بودند این طرح عملی نیست و در سایر نقاط دنیا نیز این طرح پیاده سازی شده و عملی نبوده است.

وی عنوان می کند: وقتی به ایران برگشتم یکی از کار هایی که بر عهده من نهاده شد تسویه حساب بیمه نامه هایی بود که آمده بود پولهایشان را پس بگیرند!

دکتر جباری در پاسخ به این سوال که چرا این طرح با شکست مواجه شد به چند علت اشاره می کند و می گوید:دکتر مشرف نفیسی شخص با سواد و آگاهی بود هم حقوق و هم اقتصاد خوانده بود و بدون شک این طرح را برای توسعه ضریب نفوذ بیمه عمر اجرائی کرد اگرچه در خود طرح مقداری ایراد ساختاری وجود داشت اما انچه که بیش از هز چیز دیگری این طرح را تحت تاثیر قرار داد این بود که شرایط کشور به گونه ای تغییر کرد که عملا منجر به عدم توفیق این طرح گردید.

به گفته وی در سالهای ۳۹ و ۴۰ کشور با یک بحران مالی بسیار بدی روبرو شد در حالیکه این طرح احتیاج به نقدینگی داشت و پول می خواست؛  اما متاسفانه شرایط اقتصاد کلان این فرصت را به دکتر نفیسی نداد و عملا در اجرا با وقفه روبرو شد.

دکتر جباری در تشریح این تجربه می گوید: زمین به این مرغوبی خریداری شدو جای خوبی هم انتخاب شدو حتی دکتر مشرف نفیسی چند خانه هم به عنوان نمونه ساخت تا به مشتریان بگوید نمونه خانه ها چیست اما نشد!

وی در پاسخ بدین سوال که ایا نمی شد برای تداوم اجرای این طرح راهی پیدا کرد،می گوید: با وضعیت اقتصادی موجود این طرح شدنی نبود.

به گفته وی بیمه ایران می خواست ۴۰ هزار تا خانه بسازد اما عملا کارخانه های آجر پزی که بتواند آجر مورد نیاز را تامین کند به اندازه کافی وجود نداشت و کارخانه های سیمان سازی هم ظرفیت لازم را نداشت به طور کلی فقدان نقدینگی و بحران اقتصادی این طرح بزرگ را با وقفه روبرو کرد چرا که قبل از اجرای این طرح قیمت زمین بالا رفت و در اثر این بحران قیمت زمین افت کرد.

دکتر جباری می گوید: شاید به نوعی پایه های بی اعتمادی مردم به بیمه های عمر پی ریزی شد و سبب شد که مردم بگویند بیمه عمر به ما وعده می دهد که خانه می دهد اما نمی دهد! و به نوعی تا کنون هم ادامه یافت.

دکتر جباری عنوان می دارد : این طرح در برخی کشورهای دیگر هم پیاده سازی شده اما انجا هم عملا موفق نشده است چرا که اقتصاد همیشه در معرض تغییر است.

گفتگوی مبسوط ما با دکتر جباری را در نشریه بیمه داری نوین به زودی خواهید خواند.

لازم بذکر است که ریسک نیوز در خصوص علل عدم توفیق این طرح با سایر قدما و دست اندر کاران قدیمی بیمه ایران در سالهای دور نیز گفتگو خواهد کرد.

منبع:ریسک نیوز

نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا